Pirmdien vēlu vakarā pēc tikšanās ar koalīcijas partijām premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) saņēmis koalīcijas partneru solījumus realizēt Tautas partijas (TP) ieteikto ministriju reorganizācijas plānu. Savukārt TP apšauba, vai piektdien partijām par to izdosies vienoties pastāvošo pretrunu dēļ. Ja jautājums netikšot atrisināts, "šī būs Godmaņa valdības pēdējā nedēļa," norāda TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis.
"Neviens nesaka nē," koalīcijas partiju attieksmi pret šo plānu pēc valdību veidojošo partiju pārstāvju sanāksmes žurnālistiem pauda Godmanis, gan uzsverot, ka ministriju sadalījums starp partijām netika pārrunāts.

Godmanis atklāja, ka aicinās nākamās nedēļas trešdienā, 25.februārī, sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai apstiprinātu trūkstošos ministrus - zemkopības ministru un kultūras ministru. Uz žurnālistu jautājumu, vai paredzēts nomainīt finašu ministru Ati Slakteri (TP) un satiksmes ministru Aināru Šleseru (LPP/LC), Godmanis vien daudznozīmīgi pasmaidīja.

Savukārt TP valdes priekšsēdētājs Mareks Segliņš žurnālistiem atklāja, ka ar reorganizācijas plāna autoru Zalānu vēlas doties pie Zatlera, lai uzzinātu, vai Godmanis bauda prezidenta uzticību. Segliņš gan noliedza, ka Zalāns būtu TP premjera amata kandidāts gadījumā, ja Godmanis šodien būtu paziņojis par savu demisiju, tomēr apstiprināja, ka TP ir savs kandidāts.

"Tie bija smagi vārdi ar lielu slodzi, ko lietoja Valsts prezidents," sacīja Segliņš. "Ja man prezidents pateiktu, ka neuzticas, es atkāptos no amata, un domāju, ka [pēc tāda paziņojuma] būtu jābūt konsekvencei."

Uz žurnālistu jautājumu par TP plānā paredzēto Vides ministrijas reorganizāciju un koalīcijas partnera Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) nostāju šajā jautājumā Segliņš atbildēja, ka "šodien neviens nē nepateica". Viņš arī norādīja, ka šonedēļ par valdības reorganizāciju jābūt skaidrībai, "citādi notiek mētāšanās un ir zināms haoss visu rīcībā. Arī Valsts prezidenta Valda zatlera".

Segliņš apstiprināja premjera teikto, ka vispirms jāvienojas par ministriju reorganizāciju, un tikai pēc tam jādala ietekmes sfēras pa partijām, un tikai tad jārunā par konkrētiem cilvēkiem.

TP arī uzstāj uz tikšanos ar Valsts prezidentu, un lūgs Zatleru atvēlēt laiku šim nolūkam, jo partija iepriekš domājusi, ka Godmaņa un Zatlera sarunas būs tikai apliecinājums uzticības esamībai vai tās zaudēšanai, taču tagad partija vēlas no prezidenta dzirdēt uzticības apstiprinājumu esošajam valdības vadītājam.

TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis portālam "Delfi" sacīja, ka partijām gala lēmums par MK reorganizāciju jāpieņem piektdien. Ja vienošanās netiks pieņemts, Godmaņa valdība kritīšot. "Šī ir beidzamā nedēļa. Tādā neuzticības atmosfērā vairs nav iespējams strādāt," sacīja Kučinskis. Viņš arī apšaubīja, vai koalīcija beigās tomēr vienosies, jo tāpat kā pagājušā nedēļā arī šajā joprojām pastāv spēcīgas peretrunas no koalīcijas partneru puses, stāstīja Kučinskis, norādot uz "tēvzemiešiem" un Zaļo un zemnieku savienību.

Kā ziņots, pirmdien  pēc vairāk nekā četru stundu ilgas tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, Godmanis paziņoja, ka viņa vadītā valdība turpinās darbu. Šī bija pirmā abu amatpersonu tikšanās pēc Zatlera paziņojuma, ka Godmanis ir zaudējis viņa uzticību.

LETA jau informēja, ka Tautas partija (TP) rosina valdības reorganizācijas gaitā izveidot 11 ministrijas. TP uzskata, ka nav jāreorganizē septiņas ministrijas - Aizsardzības, Ārlietu, Zemkopības, Finanšu, Tieslietu, Iekšlietu un Kultūras ministrija.

TP rosina izveidot Veselības un sociālo lietu ministriju, kurā tiktu apvienota Veselības un Labklājības ministrija. Izglītības un zinātnes ministrijā, pēc TP domām, ir jāapvieno pašreizējā Izglītības un zinātnes ministrija un Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrija.

Partijas skatījumā, Attīstības ministrija varētu apvienot pašreizējo Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju, Vides ministriju un Ekonomikas ministriju.

Savukārt Satiksmes ministrijā varētu apvienot pašreizējo Satiksmes ministriju un Īpašu uzdevumu elektroniskās pārvades lietās sekretariātu.

Zalāna prezentētajā valdības reorganizācijas plānā vairākas Ekonomikas ministrijas funkcijas paredzēts atdot citām ministrijām. Piemēram, Finanšu ministrija pārņemtu makroekonomisko prognozēšanu, privatizācijas politiku, valsts un privātās partnerības politiku un statistikas uzskaiti.

Tieslietu ministrija no EM pārņemtu patērētāju tiesību aizsardzību, Kultūras ministrija - tūrisma politiku.

TM no Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas pārņemtu bāriņtiesu darbības uzraudzību, adopciju un bērnu uzturlīdzekļu jautājumu risināšanu.

Jau ziņots, ka 13.februārī koalīcijas partneri vienojās šobrīd neveikt izmaiņas valdībā. Kā žurnālistiem pēc valdību veidojošo spēku tikšanās sacīja Godmanis, šāds lēmums pieņemts, jo līdz gaidāmajiem Latvijas valsts budžeta grozījumiem neesot iespējams veltīt nevienu brīdi politiskām pārmaiņām. Pašlaik kā prioritāte izvirzīta ekonomika un finanšu jautājumi. Tāpat būtiskas ir gaidāmās pašvaldību vēlēšanas, un lēmums, pēc premjera iepriekš teiktā, pieņemts arī tāpēc, lai tās varētu notikt netraucēti un organizēti.

Par koalīcijas paplašināšanu vai funkciju pārdali koalīcija vienojusies vairs nerunāt, sacīja Godmanis, kaut gan piebilda, ka viņa piedāvātais valdības reorganizācijas plāns "nav nolikts pilnīgā aizmirstībā".

Savukārt Zatlers, vēlāk komentējot koalīcijas partneru lēmumu atteikties no valdības reorganizācijas plāniem, paziņoja, ka "Ministru prezidents Ivars Godmanis ir zaudējis manu uzticību", skaidrojot savu pozīciju ar faktu, ka premjers trīs dienu laikā diametrāli pretēji ir mainījis savu viedokli par paša izstrādāto valdības un valsts pārvaldes restrukturizācijas plānu.

Reaģējot uz Zatlera paziņojumu, Godmanis pauda vēlmi situāciju ar prezidentu ļoti rūpīgi izrunāt klātienē, lai nenotiek diskusija caur masu medijiem. Godmanis apgalvoja, ka valdība nav atteikusies no reorganizācijas plāna un turpinās strādāt.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka pirmdien, tiekoties ar koalīcijas partneriem un pārrunājot radušos situāciju, premjers pieļāvis, ka atkāpsies no amata, ja to prasīs Valsts prezidents. Godmanis šodien devās uz tikšanos Rīgas pilī bez Tautas partijas mandāta turpināt vadīt valdību, jo šī partija uzskata, ka neuzticības apstākļos premjeram nav iespējams strādāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!