Foto: F64

Saeimas koalīcijas partijas frakcijās runās par Reformu partijas (RP) iniciatīvu noteikt valstī vēl vienu brīvdienu cilvēkiem, balstoties uz viņu reliģisko pārliecību, pēc koalīcijas partiju sēdes žurnālistiem pavēstīja RP valdes priekšsēdētājs Valdis Zatlers.

Reformu partija koalīcijas sēdē jautājumu par darbinieku tiesībām izvēlēties vēl vienu papildu svētku dienu, lai tajā atzīmētu reliģiskos svētkus, aktualizējusi atkārtoti. RP pārstāve Daiga Holma paskaidroja, ka partija šo iniciatīvu šogad martā jau virzīja apspriešanai koalīcijā, taču jautājums pēc būtības netika izskatīts.

Lai arī iepriekš koalīcijas partijas bijušas skeptiskas pret šādu ieceri, Zatlers pauda pārliecību, ka šoreiz būs citādi un partijas varētu ātri nonākt pie rezultāta.

"Man ar gandarījumu ir jākonstatē, ka mūsu koalīcijas frakcijas ir gatavas par to diskutēt savās frakcijās, pētīt, jo jautājums nav vienkāršs," teica Zatlers.

Zatlers informēja, ka RP ir izstrādājusi grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" un Darba likumā, kas dod iespēju reizi gadā pēc darbinieka izvēles, vienojoties ar darba devēju, svinēt nozīmīgu vienu reliģisko svētku dienu, pavadot svētkus kopā ar ģimeni un apmeklējot pasākumus savā draudzē.

Grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" paredz papildināt šo likumu ar jaunu normu, kurā noteiktas reliģisko svētkus dienas. Likumprojektā piedāvātās reliģisko svētku dienas izvēlētas, balstoties uz Latvijas tradicionālo konfesiju – luterāņu, Romas katoļu, pareizticīgo, vecticībnieku, metodistu, baptistu, septītās dienas adventistu un Mozus ticīgo jeb jūdaistu – vadītāju izteiktajiem viedokļiem.

Konfesiju vadītāji ieteica kā papildu svētku dienas ļaut izvēlēties 6.janvārī Zvaigznes dienu, 7.janvārī – pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus, 15.augustā Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus, ebreju svētkus "Jom Kipur" jeb Grēku izpirkšanas dienu un 31.oktobrī Reformācijas dienu. Zatlers paskaidroja, ka viedokļa noskaidrošanā tika uzrunātas arī Latvijas Apvienotās metodistu baznīcas un Latvijas Vasarsvētku draudžu apvienības vadība un tās konceptuāli izteica atbalstu šai iniciatīvai.

Savukārt RP ierosinātie grozījumi Darba likumā paredz, ka papildu pašlaik likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" noteiktajām svētku dienām darbinieks varēs izvēlēties vēl vienu apmaksātu svētku dienu no likumprojektā piedāvātājām reliģisko svētku dienām atbilstoši savai reliģiskajai pārliecībai. Darba likuma grozījumi paredz, ka darbinieks par šo reliģisko svētku dienu vienojas ar darba devēju un ziņas par to ietver darba līgumā. Par darbu šajā norunātajā dienā paredzēta piemaksa ne mazāk kā 100 procentu apmērā no darbiniekam noteiktās algas likmes, tāpat kā tas ir paredzēts par darbu visās valsts noteiktajās svētku dienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!