Foto: LETA
Koalīcijas vienojas veidot darba grupu, kas vērtēs Zatlera reformu partijas (ZRP) ierosinājumu izstrādāt tiesisku regulējumu pirmsreferendumu politiskajai aģitācijai, pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Premjers norādīja, ka skaidrībai par šo jautājumu jābūt dažu nedēļu laikā, un pēc tam darba grupas secinājumus un priekšlikumus atkal izvērtēs koalīcija.

Jau ziņots, ka ZRP lūdza koalīcijai darba kārtībā iekļaut jautājumu par pirmsreferendumu politiskās aģitācijas tiesiskā regulējuma izstrādāšanu.

ZRP frakcijas deputāti uzskata, ka parakstu vākšanu un referendumu kampaņu finansējumam jābūt maksimāli caurspīdīgam. "Nav pieļaujams, ka tautas tiešās demokrātijas institūta – referenduma – nozīmīgumu vietu aizēnotu centieni ietekmēt vēlētājus ar reklāmas kampaņām vai citu propagandu, kurai, iespējami, var izmantot neskaidras izcelsmes finanšu avotus, pār kuriem uzraudzības kārtība nav noteikta," uzskata ZRP frakcijas priekšsēdētājs, eksprezidents Valdis Zatlers.

ZRP deputāti ir pārliecināti, ka regulējumam būtu jāattiecas uz visām politiskajām partijām, neatkarīgi no tā, vai tās ir pārstāvētas Saeimā vai nē. Turklāt šim likumam jābūt saistošam visām kampaņā iesaistītajām nevalstiskajām organizācijām un pilsoņu iniciatīvas grupām.

Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie rezultāti liecina - nepieciešamais parakstu skaits par krievu valodu, visticamāk, ir savākts, jo parakstu vākšanā mēneša laikā piedalījušies vairāk nekā 183 000 vēlētāju.

Ja visi paraksti būs derīgi, tas ir pietiekams pamats grozījumu tālākai virzībai Saeimā. Tā kā viens no ierosinātajiem grozījumiem skar Satversmes 4.pantu, nepieciešamā parakstu skaita savākšanas gadījumā referendums par grozījumiem notiks jebkurā gadījumā, neatkarīgi no Saeimas lēmuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!