Foto: DELFI
Tiks veidots ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) vadīts formāts, kura mērķis būs risināt jautājumus saistībā ar šī brīža enerģētikas izaicinājumiem, izstrādājot dažādus gan ilgtermiņa, gan īstermiņa risinājumus.

Ekonomikas ministrs pēc pirmdienas valdību veidojošo partiju sanāksmes stāstīja, ka situācija ar energoresursu pieejamību šobrīd ir īpaši nestabila, kā arī grūti prognozējama. Tādēļ esot būtiski, ka notiek sadarbība koalīcijas partiju vidū, lai atbildes risinājumus šai situācijai vārētu izstrādāt iespējami ātri.

Pēc politiķa paustā, ne tikai elektrības, bet arī gāzes un akmeņogļu cenas patlaban ir sasniegušas augstākos punktos, turklāt tuvāko mēnešu laikā nav gaidāms cenu samazinājums.

Galvenais šī formāta darbības virziens būšot vērsts uz jaunu pasākumu izstrādi, lai attīstītu dažādas energoefektivitātes programmas, tostarp padarot tās pieejamas plašākam mājsaimniecību un uzņēmumu lokam. Tāpat plānots veicināt elektroenerģijas ģenerācijas jaudas.

Paredzēts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādās normatīvo bāzi, lai varētu vieglāk saskaņot privāto vēja parku izveidi. Šajā kontekstā, pēc ministra sacītā, būs svarīgi palīdzēt gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem.

Pirmdien koalīcijas partiju vidū arī esot panākta vienošanās par diviem normatīvo aktu grozījumiem, kas ļaušot cita starpā stiprināt Latvijas enerģētisko neatkarību. Proti, tiek plānoti grozījumi būvnormatīvos, kas samazinās birokrātiskos šķēršļu saules parku veidošanai, kamēr paralēli tiek veidota AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" privātmāju energoefektivitātes programma, kas atbalstīs mājsaimniecības, kuras plāno, piemēram, mainīt apkures katlus vai izvietot saules paneļus.

Kā vēstīts, aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas ir pieaugušas visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, Latvijā un Igaunijā elektroenerģijas cena kāpa par 34% un vienoti bija 101,39 EUR/MWh. Lietuvā elektroenerģijas cena arī pieauga par 34%, sasniedzot 101,47 EUR/MWh, informē "Latvenergo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!