Foto: LETA
Pašreizējie koalīcijas partneri atzīst, ka šodien valdības veidošanas process nav būtiski pavirzījies uz priekšu un joprojām nav skaidrības par atsevišķu tā dēvēto resursu bloka ministriju sadalījumu.

Lielākās domstarpības ir par to, kas pārraudzīs Satiksmes ministriju (SM), tāpat vairākas partijas vēlas uzņemties atbildību par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Vēl arī nav panākta vienošanās, kurš uzņemsies Ekonomikas ministrijas vadību. Vienojoties par šīm ministrijām, būs iespējamas raitākas sarunas gan par citām atbildības jomām, gan par vietu sadalījumu Saeimas Prezidijā.

Nedēļas sākumā koalīcijas partijas vienojušās, ka "Vienotībai" jaunajā valdībā varētu būt sešas atbildības jomas, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) - piecas, bet nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - četras. Starp šīm atbildības jomām ir ministriju vadīšana, kā arī premjera un Saeimas priekšsēdētāja amats.

Koalīcijas partneri oficiāli pauduši, ka "Vienotībai" jaunajā valdībā varētu būt premjera, finanšu ministra un ārlietu ministra amats, ZZS varētu turpināt vadīt Zemkopības ministriju, Labklājības ministriju un Aizsardzības ministriju, bet VL-TB/LNNK - Kultūras ministriju.

Savukārt uz VARAM, kā arī SM vadību pretendē vairākas partijas. VL-TB/LNNK arī izteikusies, ka gribētu turpināt vadīt visas līdzšinējās ministrijas, kā arī starp partijas prioritātēm ir arī Izglītības un zinātnes ministrija, kā arī Iekšlietu ministrija, bet ZZS savā pārziņā gribētu pašreizējās ministrijas, kā arī VARAM un SM.

Līdzās neoficiāli izskanējušajiem kandidātiem uz ministra amatiem, Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) kā satiksmes ministri un Māri Kučinski (ZZS) kā VARAM ministru, izskan arvien jauni iespējamo ministru kandidātu vārdi, piemēram, Uldis Augulis kā satiksmes ministrs un Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) kā VARAM vai ekonomikas ministrs. ZZS pārstāvis, uzņēmējs Guntis Belēvičs ir gatavs ieņemt veselības ministra posteni. Līdz šim tika prognozēts, ka veselības ministrijas vadību vajadzētu ieņemt premjera partijai, kurai parasti pienākas arī finanšu ministrijas postenis.

Pašlaik politiķi vēl nav vienojušies par jaunā Prezidija sastāvu, tomēr kuluāros tiek pieļauts, ka Saeimas priekšsēdētāja amats varētu tikt ZZS. Varētu palikt divi līdzšinējie priekšsēdētājas biedri - Inese Lībiņa-Egnere (V) un Andrejs Klementjevs (SC), savukārt sekretāra amats tiktu nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Sekretāra biedra amatu varētu uzņemties Latvijas Reģionu apvienības pārstāve Inga Bite, ja viņa, pieņemot lēmumu par iešanu dekrēta atvaļinājumā, izvēlēsies nenolikt mandātu. Politiķi gan pašlaik vēl nav vienojušies par Saeimas Prezidija sastāvu.

Līdz šim izskanējušās spekulācijas, ka 12.Saeimā neievēlētā "Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) varētu ieņemt amatu izpildvarā, ir mazticamas. Tiek prognozēts, ka Āboltiņa atgriezīsies Saeimā, kādam no Kurzemes apgabala ievēlētajam deputātam uz laiku vai pilnībā noliekot mandātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!