Foto: AFI
Valdību veidojošo partiju koalīcija pirmdien, 7. maijā vēl neizlēma par iespēju Valsts prezidentu ievēlēt tautai, jo esot nepieciešams vienoties par prezidenta pilnvaru apjomu, žurnālistiem pastāstīja koalīcijas pārstāvji.

Koalīcijā apspriesti gan Reformu partijas (RP), gan nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumi par tautas vēlētu Valsts prezidentu, kas diezgan būtiski atšķiras.

Premjera pienākumu izpildītāja labklājības ministre Ilze Viņķele (V) norādīja, ka koalīcija pie šī jautājuma apspriešanas varētu atgriezties pēc trim nedēļām, jo materiālu apjoms esot pietiekami liels un partijām ar to jāiepazīstas un šīs idejas jāizvērtē. "Koalīcijas partneriem attiecībā uz šo jautājumu ir dažāda gatavības pakāpe, un nepieciešams salāgot izpratni," teica Viņķele.

VL-TB/LNNK pārstāvis Imants Parādnieks pastāstīja, ka koalīcijā ticis aicināts ņemt par pamatu RP priekšlikumu. Esot nepieciešams laiks, lai to izvērtētu un vienotos par tālāko procedūru. "Nebūtu labi, ja katrs koalīcijas partneris iesniegtu savu likumprojektu, tāpēc šīs ieceres pāris nedēļas jāizvērtē frakcijās," pauda deputāts.

RP politiķe Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka nepieciešams vienoties par tādu modeli, kas nevis vestu uz prezidentālu republiku, bet gan tādu, kurā Valsts prezidents līdzsvarotu visas trīs varas kā arbitrs.

"Pirms vienojamies par prezidenta ievēlēšanas veidu, jārod kompromiss par prezidenta pilnvarām," teica Lībiņa-Egnere, skaidrojot, ka VL-TB/LNNK piedāvājums vedot uz prezidentālas valsts izveidošanos, bet RP tikai vēloties pilnveidot prezidenta pilnvaras.

Politiķe norādīja, ka pārejai uz prezidentālas republikas modeli trūkstot argumentu. "Negribam atraut ievēlēšanu no pilnvarām," viņa piebilda.

Kā ziņots, Saeima nesen noraidīja apvienības "Saskaņas centrs" (SC) iesniegtos grozījumus Satversmē par iespēju prezidentu ievēlēt tautai, gan solot, ka varētu nākt klajā ar pilnveidotu priekšlikumu.

RP iepriekš vēstīja, ka piedāvājums Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtības maiņai ir jāskata kopsakarā ar Valsts prezidenta pilnvaru apjomu un Valsts prezidenta institūcijas lomu Latvijas valsts konstitucionālo orgānu sistēmā ar mērķi nodrošināt tās labāku funkcionēšanu..

Partija norāda uz nepieciešamību pilnveidot Valsts prezidenta pilnvaras gan attiecībā uz valdības personālsastāva izveidi, gan patstāvīgām tiesībām atlaist Saeimu bez referenduma un izsludināt jaunas pirmstermiņa Saeimas vēlēšanas, gan tiesībām izvirzīt apstiprināšanai Saeimā profesionālas augstākās amatpersonas - tiesībsargu, valsts kontrolieri, Latvijas Bankas prezidentu un Satversmes tiesas tiesnešu kandidātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!