Foto: F64

Koalīcijas partijas atbalsta pensijas vecuma paaugstināšanu no 62 līdz 65 gadiem laika posmā no 2014. līdz 2025.gadam ik gadu pa trim mēnešiem, pirmdien portālam "Delfi" sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Ministre koalīcijas sadarbības padomē izklāstījusi vairākus uz otro lasījumu iesniegtos priekšlikumus grozījumiem likumā "Par valsts pensijām". Koalīcija bijusi vienisprātis ar Labklājības ministriju un atbalstījusi "lēzenāko variantu" pensijas vecuma paaugstināšanai līdz 65 gadu vecumam, paildzinot to līdz 2025.gadam.

Viņķele arī uzskata, ka pensijas likuma grozījumu kontekstā nav skatāmas piedāvātās sociālās apdrošināšanas principa izmaiņas ļaut daudzbērnu vecākiem pensijā doties ātrāk.

"Par to būtu lietderīgi runāt atsevišķā darba grupā. Šos priekšlikumus Saeimā vēl neskatīs," teica ministre.

"Es joprojām uzskatu, ka demogrāfijas problēmu ātra risināšana ir iespējama ar citiem stimuliem nevis ar solījumu tiem cilvēkiem, kuri šobrīd lemj par bērnu, ka viņiem būs iespēja ātrāk aiziet pensijā," pauda Viņķele.

Labklājības ministre turpretī atbalsta ierosinājumu atvieglot pensionēšanās kārtību tiem cilvēkiem, kuri audzina bērnus invalīdus.

Valdības virzītie pensijas likuma grozījumi par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu paredzēja 65 gadus sasniegt 2020.gadā, kas nozīmētu 2014.gada un 2015.gada 1.janvārī paaugstināt pensijas vecumu par trim mēnešiem, bet no 2016.gada ‒ par pusgadu.

Savukārt Saeimas deputāti no "Saskaņas centra" un Reformu partijas frakcijām rosina pensijas vecumu paaugstināt no 2014.gada ik gadu par trim mēnešiem un reformu pabeigt piecus gadus vēlāk – 2025.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!