Foto: LETA

Ar koalīcijas deputātu balsīm Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) vēlā piektdienas, 14. decembra, vakarā izturēja paša sasaukto uzticības balsojumu.

Par Ušakova atlaišanu balsu nebija, jo visi opozīcijas deputāti pēc debatēm zāli pameta. Visi 32 koalīcijas deputāti balsoja "par" Ušakova palikšanu amatā.

"Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" vārdi ir neatdalāmi viens no otra. Mūsu darba novērtējums ir saistīts ar sabiedriskā transporta reputāciju. Arī mūsu panākumi vēlēšanās ir skaidrojami ar to, ka "Rīgas satiksme" spēj nodrošināt sociālos pakalpojumus. (..) "Rīgas satiksmes" sasniegumi ir mūsu sasniegumi, tās neveiksmes ir mūsu neveiksmes," uzrunu sāka mērs.

"Šī ir viena no sāpīgākajām dienām. Ir iedragāta mūsu reputācija un gods. Viss labais, ko esam būvējuši un cēluši, ir salauzts. Jūtos atbildīgs par notikušo. Šī diena ir mana personiska traģēdija, redzot televīzijā notikumus par uzņēmumu, ar ko lepojos. Mana sirdsapziņa ir tīra. Šodien prasu no jums uzticības mandātu," teica mērs, uzskaitot virkni "Rīgas satiksmē" plānoto darbu," uzrunu rezumēja Ušakovs.

Tad deputātiem bija iespēja uzdot Ušakovam jautājumus, bet to izmantoja tikai viens deputāts. Viesturs Zeps (LA) vaicāja, vai Ušakovam nav Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) kriminālprocesā nav piemērots kāds statuss. Ušakovs atbildēja noliedzoši.

Tad nāca kārta debatēm. Tribīnē pats pirmais kāpa Vilnis Ķirsis (V). Viņš teica, ka nav pagājusi pat nedēļa, kad sagaidīts apstiprinājums "sistēmiskai un ilggadīgai korupcijai". Tā viņš atsaucās uz resorisko pārbaudi par goda un cieņas aizskaršanu, kas sākta pret viņu.

"Tā vietā, lai atlaistu korumpētās valdes, Ušakovs tās piesedz. Viņš piesedz sistemātisku korupciju Rīgas domē. (..) Vēl vakar Ušakovs pateicās Leonam Bemhenam par labo darbu. Šodien viņu aizveda projām rokudzelžos. (..) Korupcija ir un būs vienmēr, bet Rīgas domē to sistemātiski piesedz. Ušakova kungs, jūs sistemātiski piesedzat Rīgas domē korupciju. Esmu stipri pārliecināts, ka jūs esat Rīgas korupcijas seja un jūsu vieta ir cietumā," uzrunu noslēdza Ķirsis.

Baiba Rozentāle (S) teica, ka Ušakovs tribīnē demonstrējis ētikas pamatstundu. "Ētika ir tikumības filozofija. Tā ir jēdzīga tikai tad ,kad cilvēks jūt nožēlu. Ja jums neizdevās saklausīt patieso nožēlu, tad tā, protams, ir jūsu nespēja ieklausīties. To mandātu, ko devām pusotru gadu atpakaļ, patiesībā viņam deva vēlētāji. (..) Mani pārsteidz, kāpēc vienmēr priecājamies par to, ka nav veicies. Atbildīgajām iestādēm jāstrādā ātri, jāpierāda un jāsoda atbilstoši soda mēram. Bet kolēģi, ir adventes laiks. Tas ir pārdomu laiks," savā uzrunā sacīja koalīcijas deputāte, piebilstot, ka mēra pusē ir arī katoļi.

Zeps no tribīnes teica, ka Ušakovs kā "Rīgas satiksmes" pārraugs nav laikus identificējis problēmas un piedalījies kapitālsabiedrības nesaimnieciskā pārvaldē. "Tagad pastāv lieli draudi, ka starptautiskie kreditori sāks nekavējoties atprasīt kredītus. Tas samazinās arī pašas Rīgas kredītreitingu. Valstij būs jānāk palīgā domei, bet tās budžets vēl nav apstiprināts. Tas, ka mēs te izspēlējam farsu, nenozīmē neko. Šobrīd pastāv bažas, ka ir aplaupīti rīdzinieki un izzagts uzņēmums. Aicinu jūs uz nopietnu rīcību, uzņemties atbildību un atkāpties pašam. Tas, ka jūs atbalsta nedaudz vairāk kā 30 deputāti, nedod jums pamatu uzskatīt, ka jūs atbalsta rīdzinieki. Lūdzu, atkāpieties," teica LA frakcijas deputāts.

Jānis Ozols (JKP) teica, ka domes uzdevums ir iecelt labākos pārvaldītājus. "Beidzamos astoņus gadus esat sastapies ar nepārtrauktiem opozīcijas pārmetumiem par pārvaldi. Rīgas pārvaldē neievēro ne caurspīdīguma, ne gādīgas saimniekošanas principus. "Rīgas satiksme" ir tikai redzamākā daļa. (..) Nedomāju, ka tas ir tikai Ušakova jautājums. Bet viņš ir atbildīgs par izveidoto Rīgas pārvaldi. Nenomainot viņu, nevar mainīt pārvaldi. Lai pierādītu, ka neesat balsošanas mašīnas, jums ir jābalso atbildīgi. Apšaubu jūsu spēju to darīt, bet aicinu jūs balsot pret uzticības izteikšanu Nilam Ušakovam," koalīciju skubināja Ozols.

Jurģis Klotiņš (NA) teica, ka Rīgas ielās brauc arvien jaunāks transports, bet tikumi nemainās. "Atceraties "Daimler" gadījumu. Nekas nav mainījies. Esam debatējuši par Skanstes tramvaja projektu. (..) No Ušakova sacītā man nekļuva skaidrs, kāpēc par valdes profesionalitāti nevarēja rūpēties jau agrāk. Tur darbojas gan jūsu partijas, gan "Gods kalpot Rīgai" pārstāvji. (..) Mēs varam redzēt, ka jūs izmantojat "Rīgas satiksmi", lai pabarotu savas partijas biedrus. (..) Aicinu jūs rīkoties vīrišķīgi, uzņemties atbildību līdz galam un atkāpties no amata. Paldies Rozentālei par adventes laika atgādinājumu, bet līdzās tam, ka mēs meklējam dvēseliskas noskaņas un stiprināmies ticībā, ir svarīgi tiekties pēc godīgas sabiedrības un amatpersonām," teica Klotiņš, pēc brīža citējot arī Romas pāvestu Francisku.

Valters Bergs (JKP) vērsa deputātu uzmanību, ka Rīgas domei vajadzēja pamanīt indikācijas par "Rīgas satiksmē" notiekošo. "Nerunājam par vienu noziedzīgu nodarījumu, bet gan ilglaicīgiem noziegumiem no gada uz gadu. Tie, visticamāk, turpinātos, ja nebūtu iesaistījušās tiesībsargājošās iestādes.

Aleksejs Rosļikovs (S) teica, ka viņam ir prieks redzēt pilnu sēžu zāli. "Gāzt Ušakovu taču ir jautri. Tas ir izklaides parks pieaugušajiem. Jūs mēģināt izrēķināties ar lielāko politisko spēku. Gan "Vienotībai", gan NA "Saskaņas" pazušana ir izdevīga. Koalīcijas padome izskatās kā mazais svingeru klubiņš. Ja nebūs "Saskaņas", tad kurš jūs sauks pie atbildības," retoriski vaicāja Rosļikovs. "Arī no siltajām zemēm atbraukusī Stabiņa ir "Vienotības" sarakstos," piebilda Rosļikovs, atsaucoties uz kukuļņemšanā apsūdzētās bijušo Rīgas domes amatpersonas gadījumu.

Ansis Ansbergs (LA) teica, ka viņš mācījās devītajā klasē, kad Ušakovs kļuva par mēru. "Ir uzaugusi vesela paaudze, kam Rīgas netīrā politika asociējas tieši ar Jūsu vārdu. Jūsu runa bija piemērota, lai atkāptos. Aicinu to darīt, neskatoties uz balsojuma rezultātiem," aicināja deputāts.

Ieva Holma (NA) pateicās tiesībsargājošajām institūcijām par darbu. "Mēs neko tādu negaidījām. Katru dienu apcietina arvien jaunas personas. Kurš būs nākamais? Gadiem ilgi skatāmies uz Rīgas domē notiekošiem korupcijas skandāliem. Tās nav tikai baumas, bet reāli kriminālprocesi un tiesvedības ar notiesātām personām. Vēlos atgādināt, ka nesen visi sekojām līdzi "nanoūdens" skandālam. Vēlāk Ģenerālprokuratūra izteica brīdinājumu, ka iepirkumu procedūras nav kārtībā. (..) Rīdziniekiem ir sen apnikusi šī alkatība," norādīja Holma.

Ģirts Lapiņš (NA) teica, ka visos Ušakova varas gados viņš nav redzējis politisku atbildību. "Citās situācijās varam diskutēt, bet kuram šajā situācijā nav skaidrs, kas notiek? Ja "Rīgas satiksmes" valdē būtu profesionāļi, varētu teikt, ka kāds ir nogrēkojies, bet te valdē trīs cilvēki no pieciem ir saistīti ar Rīgas domes koalīciju. Kurš par to atbild? Ušakovs. Viņš ieceļ partijas biedrus. (..) Man nav ilūziju par jūsu pozīciju, jūs esat balsošanas mašīna. Strādājat kapitālsabiedrībās, brīvostā. Bet man ir aicinājums Ušakovam. Esiet vīrs, neslēpieties aiz 32 cilvēku armijas. Ir sanākusi milzīga šmuce. Atkāpieties kaut uz izmeklēšanas brīdi," aicināja Lapiņš.

Tad Ķirsis aicināja opozīcijas deputātus nepiedalīties farsā. Opozīcijas deputāti izņēma deputātu kartes un pameta zāli.

Tribīnē atkal kāpa Ušakovs, sakot savus noslēguma vārdus. "Paldies tiem, kas palika zālē. Pateicības vārdi arī tiem, kas pameta zāli. (..) Gan "Saskaņas" biedriem, gan "Gods kalpot Rīgai" biedriem gribu pateikt, ka būt par šo partiju biedriem nav slikta lieta. To nevar pārmest. Paldies tiem, kas šodien uzstājās. Mēs ieklausījāmies. Paldies," uzrunu noslēdza Ušakovs.

Balsojumā zālē palikušie 32 koalīcijas deputāti nobalsoja par uzticību Ušakovam un viņa palikšanu Rīgas mēra amatā.

Lai gan Rīgas domes (RD) opozīcijas partijas piektdien sāka balsu vākšanu, cerot sasaukt ārkārtas sēdi par Ušakova atstādināšanu, mērs šādu balsojumu viņiem nokārtoja pats, lai pārliecinātos, "ka viņam joprojām ir domes deputātu vairākuma atbalsts".

Šeit var lasīt portāla "Delfi" apkopojumu par iepriekšējiem Ušakova uzticības balsojumiem, kas organizēti gan par mēra lamāšanos sēdes laikā, gan Zolitūdes traģēdiju, gan balsojumu tā dēvētajā valodas referendumā un citām darbībām.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) novembrī sāka kriminālprocesu saistībā ar saistībā ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem.

Otrdien KNAB veica procesuālās darbības, tostarp vairāk nekā 30 kratīšanas. Kriminālprocesā aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Aizturētās personas ir uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks, uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina un viņas biznesa partneris Edgars Teterovskis.

Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis piemērots vien Kokinai, pārējiem piemērots apcietinājums.

Trešdien preses paziņojumu izplatīja arī Polijas pretkorupcijas dienests (CBA), informējot, ka Polijas dienesta un Latvijas KNAB kopīgas starptautiskas izmeklēšanas laikā Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā.

Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja "Rīgas satiksme", ziņoja Polijas dienests.

KNAB gan precizēja, ka birojā sāktais kriminālprocess par "Rīgas satiksmes" iepirkumiem un Polijas pretkorupcijas dienesta kriminālprocess ir divi atšķirīgi kriminālprocesi, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas.

Savukārt ceturtdien no amatiem atkāpās "Rīgas satiksmes" valde, kuras vietā kopš piektdienas darbojas pagaidu valde kādreizējā satiksmes ministra Anrija Matīsa vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!