Foto: Mihails Ignats, aerolatvija.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pirmdien iepazīstināja koalīcijas partiju pārstāvjus ar priekšlikumiem par jaunā administratīvi teritoriālā iedalījuma pilnveidošanu, portālam "Delfi" pavēstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieks Oskars Vizbulis.

VARAM iepazīstināja koalīcijas darba grupu ar sagatavotajiem lēmumprojektiem - diviem variantiem administratīvo iedalījumu uzlabošanas procesa virzībai.

Pirmā varianta ieviešanas grafiks paredz 63 pašvaldību izveidi līdz 2021. gadam, otrs - noteikt sadarbības teritorijas, kuru ietvaros pašvaldībām likumā noteiktu funkciju izpildei būtu jāsadarbojas vai tās varētu brīvprātīgi apvienoties.

Atsevišķi koalīcijas pārstāvji atzina, ka Latvijā ir daudzas mazās pašvaldības, kuras pēc finanšu izlīdzināšanas likuma, kas stāsies spēkā 2017.- 2018. gadā, nespēs pildīt likumā noteiktās funkcijas, tomēr patlaban vēl pāragri jaunajā lēmumprojektā minēt noteiktu pašvaldību skaitu, kas izveidosies pēc to apvienošanās.

Tā kā VARAM piedāvātā jaunā administratīvi teritoriālā reforma izraisījusi lielu sabiedrības interesi, koalīcijas partneri vienojās līdz 30. novembrim VARAM iesūtīt savus priekšlikumus lēmumprojektu precizēšanai, lai VARAM pārstāvji tikpat efektīvi varētu turpināt darbu.

Tāpat vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (NA), kurš pagājušajā nedēļā devās vadīt Latvijas un Uzbekistānas starpvaldību komisijas sēdi bijušā satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) vietā, 25. novembrī paredzēta tikšanās ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjiem. Savukārt Pierīgas pašvaldību apvienība ar oficiālu viedokli par administratīvi teritoriālo iedalījumu grasās nākt klajā 20. novembrī.

Jauns administratīvi teritoriālais iedalījums nepieciešams, lai pašvaldības spētu koncentrēt un novirzīt lielākus finanšu resursus attīstībai, uzņēmējdarbības veicināšanai, jaunu darbavietu radīšanai un teritoriju sakārtošanai, uzsver VARAM. Turklāt apvienošanās rezultātā samazinātos administrēšanai nepieciešamie izdevumi, tiktu efektīvāk izmantota nodokļu maksātāju nauda.

Jau vēstīts, ka VARAM iesniegusi valdības koalīcijas partneriem jaunu ATR koncepciju ar diviem iespējamiem variantiem. VARAM plāni paredz, ka reforma tiks ieviesta 2021. gadā, kad plānotas pašvaldību vēlēšanas.

Viens no ministrijas piedāvātajiem variantiem paredz, ka tiks izveidots 49 novadu un deviņu republikas pilsētu administratīvā iedalījuma modelis. Izstrādājot šo modeli, ņemti vērā vairāki kritēriji - attīstības centrs ar vismaz 1000 iedzīvotājiem, izveidots ceļu tīkls un atbilstoša infrastruktūra. Kā kritēriji ir arī vismaz viena perspektīva vidusskola novadā un tas, ka vidējais attālums no apdzīvotām vietām līdz novada administratīvajam centram ir ap 30 kilometriem.

Kā otru variantu VARAM piedāvā sākotnēji 29 sadarbības teritoriju izveidošanu ap nacionālās un reģionālās nozīmēs attīstības centriem, kur pašvaldībām būs iespēja brīvprātīgi pievienoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!