Valdību veidojošās partijas nolēmušas rīt, 11.oktobrī, atbalstīt nākamā gada valsts budžeta projekta nodošanu izskatīšanai komisijās, bet opozīcijas partijas sola balsot pret.
Iesniegtais valsts budžeta projekts ir optimālākais, pēc koalīcijas padomes sēdes norādīja Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis.

Pret balsos apvienība "Saskaņa centrs", jo budžeta projekts esot "anticilvēcisks" un, pretēji solītajam, sabiedrības mazāk nodrošinātajai daļai nesola nekādus uzlabojumus, sacīja frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs.

Pret budžetu balsos arī partija "Jaunais laiks", kura nevar atbalstīt valdības iesniegto projektu, jo tas "paredz uzlabojumus tikai valdības aparātā strādājošajiem, bet ne mediķiem", sacīja frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Latvijas Pirmā partija/"Latvijas ceļš", kura atbalstīs budžetu, tā izskatīšanas laikā rūpīgi sekošot līdzi, lai budžeta līdzekļi tiktu paredzēti algām, kuras nepārsniedz 400 latu un kuras valdība ir solījusi paaugstināt, norādīja frakcijas vadītājs Andris Bērziņš.

Eiropas padomes deputāts Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka, 2008.gada budžetu veidojot, Kalvīša valdība ir deklarēto taupības režīmu uzspiedusi galvenokārt pensionāriem un citām sociāli mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, informēja viņa preses sekretāre Linda Egle.

Līdzīgi kā 2007.gada budžetā, valsts budžeta pārpalikums ir panākts uz sociālā budžeta rēķina. Šāda pieeja ir sociāli bezatbildīga, it īpaši ņemot vērā faktu, ka vidējā pensija vēl aizvien ievērojami atpaliek no iztikas minimuma, uzskata Dombrovskis.

Turklāt Kalvīša valdība nav iesniegusi Saeimā budžeta projektu un to pavadošo likumprojektu un dokumentu paketi likumā noteiktajā termiņā līdz 1.oktobrim, ierobežojot likumdevējas institūcijas iespējas detalizēti iepazīties ar valsts budžetu un sagatavot pārdomātus priekšlikumus.

Dombrovskis norāda, ka Saeima ar savu balsojumu uzņemas atbildību par valdības gadiem ilgušo bezdarbību inflācijas ierobežošanā, par kuru būs jāmaksā tiem vēlētājiem, kuriem dotos solījumus Kalvīša valdība atsakās pildīt 2008.gada budžetā, proti, pensionāriem, mediķiem, pedagogiem un policistiem.

Valsts pamatbudžets tiek plānots ar 91 miljonu latu deficītu, bet sociālais budžets - ar 254 miljonu latu pārpalikumu. Rezultātā sociālā budžeta pārpalikums ar uzviju kompensē valsts pamatbudžeta deficītu un valdība var atskaitīties sabiedrībai par budžetu ar pārpalikumu. Veidojot simtiem miljonu lielu pārpalikumu sociālajā budžetā, Kalvīša valdība mākslīgi bloķē iespēju straujāk paaugstināt pensijas un sociālos pabalstus, uzskata EP deputāts.

Papildus iepriekšminētajam faktam veselības aprūpes izdevumi tiek samazināti no 3,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP) uz 3,4% no IKP, izglītības izdevumi no 4,2% uz 4%, izdevumi sabiedriskās kārtības un drošības uzturēšanai no 2,7% uz 2%, izdevumi vides aizsardzībai no 1,1% uz 0,7% utt.

Turpretī izdevumi vispārējiem valdības dienestiem palielinās no 5% no IKP uz 6,9% no IKP. Tādējādi pretēji valdības apgalvotajam par ietaupījumiem, kas panākti it kā optimizējot valsts iestāžu izdevumus, realitātē lielākais ietaupījums tiek plānots uz pensiju, kā arī pedagogu, mediķu un policistu algu rēķina, laužot ar nozaru arodbiedrībām iepriekš panāktās vienošanās par algu paaugstināšanu.

Dombrovskis uzskata, ka konsekventa ministriju un iestāžu bāzes izdevumu samazināšana tā arī nav veikta, kaut arī pašas valdības apstiprinātais inflācijas samazināšanas plāns paredzēja 2008.gada budžetā veikt bāzes izdevumu samazināšanu par 1%-3%.

Praksē bāzes izdevumu samazināšana pēdējo reizi tika veikta, gatavojot 2004. gada valsts budžetu, kad ministriju un iestāžu bāzes izdevumi tika samazināti vidēji par vairāk nekā 6%.

Kā ziņots, arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atbalstīs valdības sagatavoto nākamā gada valsts budžeta projektu, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti (TP) atzina ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Trešdien no rīta intervijā Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumam "900 sekundes" premjers pauda pārliecību, ka nākamā gada budžets Saeimā tiks atbalstīts, jo vēl labāks budžets, viņaprāt, nav iespējams.

Tiem, kas nav gatavi atbalstīt valdības sagatavoto budžeta projektu, nākamajās valdībās nebūs, ko darīt, piebilda premjers.

Valdībā akceptētais 2008.gada valsts budžeta projekts paredz pārpalikumu 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta jeb aptuveni 163 miljonu latu apmērā.

2008.gadā valsts budžeta ieņēmumi plānoti 5,5 miljardu latu apmērā, izdevumi - 5,3 miljardu latu apmērā. Valsts budžeta ieņēmumi 2008.gadā plānoti par 30% lielāki nekā šogad, bet izdevumi - par 21% lielāki.

2009.gadā valsts budžeta pārpalikums plānots 1,2% apmērā, 2010.gadā - 1,5% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!