Koalīcijas partijas vēlas ierobežot apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) delegāta Borisa Cilēviča iespējas izteikties Eiropas Parlamenta (EP) debatēs nākamnedēļ, jo viņa uzstāšanās varētu kaitēt valsts tēlam.
Strasbūrā no 18. līdz 20.novembrim notiks Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās debates, kurās piedalīsies ES kandidātvalstu parlamentu pārstāvji. Partijas "Jaunais laiks" frakcijas vadītājs Arturs Krišjānis Kariņš tikšanās laikā ar koalīcijas partiju frakciju vadītājiem otrdien norādīja, ka Cilēviča uzstāšanās varētu kaitēt Latvijas tēlam, tāpēc nebūtu vēlama.

Viens no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderiem Indulis Emsis pieļāva iespēju, ka kreisi orientēto partiju vārdā no Latvijas varētu uzstāties viņš kā Zaļās partijas priekšsēdētājs. "Nevienam neradīsies aizdomas, jo Eiropā "zaļos" pieskaita kreisajiem," sacīja Emsis. Viņš jokojot piebilda, ka EP jāpārliecina, ka "zaļie" ir kreisāki nekā PCTVL.

Savukārt Cilēvičš šādu valdošās koalīcijas rīcību nodēvēja par "bērnišķigu un naivu viltību" un uzsvēra, ka šāds lēmums demonstrē valdošās koalīcijas neizpratni par to, kas ir parlamenta delegācija.

"Parlamenta delegācija starptautiskajās institūcijās demonstrē nevis valdošo koalīciju, bet atspoguļo spēku samērus parlamentā," sacīja Cilēvičs. Viņš arī atzīmēja: "Naivi cerēt, ka kāda partija mājās var uzdoties par labēju partiju, bet Eiropā tēlot kreisos."

Viņš norādīja, ka starptautiskajā politikā valstsvīri gūst informāciju ne tikai no parlamentu delegācijām, bet ir lieliski informēti par katras valsts politisko situāciju. "Valdošās partijas grib noteikt informācijas monopolu, taču Eiropas parlamentāriešu rīcībā ir arī citi informācijas avoti," pauda deputāts.

Cilēvičs sacīja, ka negrasās EP sēdes laikā īpaši akcentēt Latvijas valdošās koalīcijas "viltību", norādot: "Nekādi skaidrojumi nebūs vajadzīgi."

Debates EP nākamnedēļ vadīs parlamenta prezidents Pats Kokss (Pat Cox), Eiropas Komisijas prezidents Romano Prodi (Romano Prodi) un ES prezidējošās valsts Dānijas premjerministrs Anderss Fo Rasmusens (Anders Fogh Rasmussen).

Valdības koalīcijā ir četras labējās partijas - "Jaunais laiks", ZZS, Latvijas Pirmā partija un apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK. Opozīcijā ir PCTVL un Tautas partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!