Foto: PantherMedia/Scanpix

Valdošās koalīcijas partijas - "Vienotība", Nacionālā apvienība (NA) un Reformu partija (RP) - tiesā iesniegušas prasību saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu par partiju prettiesisku valsts finansējuma tērēšanu, piemēram, biroja mēbelēs, ēdināšanas un grāmatvedības pakalpojumos, noskaidroja aģentūra BNS.

KNAB lēmums paredz, ka partijām valstij kopumā jāatdod 64,9 tūkstoši eiro. "Vienotībai" valstij jāatmaksā 32,3 tūkstoši eiro, RP - 27,2 tūkstoši eiro, NA - 5,4 tūkstoši eiro, bet ZZS - 4,5 tūkstoši eiro, kas naudu jau samaksājusi.

"Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars aģentūrai BNS norādīja, ka nepiekrīt KNAB atzinumam. Viņš sacīja, ka lielākā daļa summas izlietota diviem mērķiem. Pirmkārt, kampaņai par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā. Otrkārt, grāmatvedes algošanai.

Kampars arī uzsvēra, ka KNAB vērtējums attiecas uz 2012.gadu jeb periodu, kad "Vienotība" bija nevis partija, bet gan vairāku partiju apvienība.

RP valdes locekle Inga Antāne aģentūrai BNS sacīja, ka KNAB lēmums, kas paredz, ka partijai valstij jāatmaksā gandrīz 30 tūkstoši eiro, ir nepamatots. "Uzskatām, ka lēmums nav pamatots, tas ir prettiesisks un nav samērīgs," viņa sacīja. Viņa arī pauda, ka KNAB būtu vajadzējis labāk komunicēt ar partiju, lai pieņemtu pareizāko lēmumu.

Arī NA ģenerālsekretārs Aigars Lūsis apliecināja, ka apvienība lēmumu pārsūdzējusi, jo uzskata to par komisku un absurdu. "Kur tad vispār, ja ne biroja lietās valsts finansējumu var tērēt?" retoriski vaicāja Lūsis.

Jau ziņots, ka birojs konstatējis, ka NA valsts piešķirto finansējumu tērējusi, pērkot, piemēram, biroja mēbeles, papīru, pildspalvas, durvju plāksnītes, putekļu sūcēju, printeri, saimniecības un pārtikas preces, ūdeni un mobilo telefonu. Partija apmaksājusi arī grāmatvedības pakalpojumus, reklāmas un līdzjūtību izvietošanu laikrakstos, apsveikuma atklātņu druku, pateicības rakstu un ziedu kompozīciju izgatavošanu, kā arī nomaksājusi parādus.

Savukārt ZZS naudu izlietojusi juridiskajai palīdzībai, kā arī pārskaitījusi daļu finansējuma uz savu ziedojuma kontu un Sociāli politiskajai novada attīstības biedrībai "Līvāni".

"Vienotība" par valsts piešķirtajiem līdzekļiem nomājusi biroja paklājus, apmaksājusi referenduma reklāmas, ēdināšanas pakalpojumus, klipu veidošanu, biroja vadītāja vizītkaršu izgatavošanu un grāmatvedības pakalpojumus, kā arī pārskaitījusi naudu uz citu norēķinu kontu.

Bet RP pirkusi alkoholu, tēju, kafiju, ūdeni, apmaksājusi ēdināšanas pakalpojumus, pasūtījusi sēru vainagu, darba cimdus un citas saimniecības preces, kā arī piešķirto valsts finansējumu pārskaitījusi uz citu norēķinu kontu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!