Foto: Saeimas administrācija

Koalīcijas partneri pagaidām norāda, ka varētu atbalstīt Reformu partijas (RP) vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam virzīto Zandu Kalniņu-Lukaševicu.

Par šo jautājumu vairākas frakcijas gan vēl plāno diskutēt, tostarp arī nacionālās apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) plāno Kalniņu-Lukaševicu iztaujāt frakcijas sēdē.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis aģentūrai LETA norādīja, ka pagaidām nav pamata neatbalstīt RP virzīto kandidātu, turklāt nozares pārstāvji arī nav izteikuši negatīvus viedokļus par viņu. Zaķis uzsvēra, ka uzticas partneru - RP - izvēlei.

VL-TB/LNNK savukārt rīt plāno iztaujāt ministra kandidāti frakcijas sēdē. Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš sacīja, ka ar Kalniņu-Lukaševicu plānots pārrunāt sadarbību ar nozares pārstāvjiem, kā arī uzzināt viņas pozīciju par vairākiem jautājumiem, kas ir valdības dienaskārtībā - bankas "Citadele" pārdošanu, "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) un "Lattelecom" apvienošanos, gāzes tirgus liberalizāciju utt.

Vienlaikus Bērziņš norādīja, ka "šajā situācijā RP pienākas šis amats", tomēr būtiskas būs arī kandidātes atbildes uz nacionālās apvienības jautājumiem.

Viens no neatkarīgo deputātu līderiem Klāvs Olšteins sola atbalstīt Kalniņas-Lukaševicas kandidatūru ministra amatam, jo uzticas koalīcijas partneru izvēlei.

Kā ziņots, RP pirmdien frakcijas un valdes kopsēdē nolēma vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam virzīt Kalniņu-Lukaševicu.

Kalniņa-Lukaševica ir Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja. Pirms 11.Saeimas vēlēšanām Kalniņa-Lukaševica bija toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera (RP) stratēģiskās analīzes un plānošanas padomniece un Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas biedre. Pirms darba Valsts prezidenta komandā viņa strādājusi Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā. Tāpat viņa bijusi sociālā darbiniece pašvaldībā.

Šogad Kalniņa-Lukaševica ieguva vadības zinātņu doktora grādu Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē. Viņa aizstāvējusi promocijas darbu "Reģionu attīstība Latvijā - reģionu ekonomiskās attīstības plānošanas un novērtēšanas modelis".

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) 5.septembrī pieņēma pašreizējā vides aizsardzības un reģionālās aizsardzības ministra Edmunda Sprūdža demisiju, vienojoties, ka ministrs turpinās pildīt savus pienākumus līdz šā gada 1.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!