Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) piedāvā Daugavpils Universitāti (DU) pievienot Latvijas Universitātei (LU), tomēr Nacionālā apvienība (NA) un "Apvienotais saraksts" (AS) šai idejai nepauž tūlītēju atbalstu.

Pirmdien, 6. februārī, preses konferencē pēc koalīcijas partneru iknedēļas sanāksmes AS frakcijas vadītājs Edgars Tavars informēja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks neatbalsta "sasteigtu" priekšlikumu apvienot abas augstskolas.

"Mēs visi esma vienādās domās, ka zinātne ārpus galvaspilsētas ir jāstiprina, jākāpina izglītības un zinātnes līmenis, tomēr tam ir jānotiek izsvērti," sacīja Tavars.

Viņš uzsvēra, ka reformas nevar sasteigt, kā negatīvus piemērus minot administratīvi teritoriālo reformu un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas pievienošanu LU, kas neesot devusi cerēto rezultātu.

Arī NA pārstāvis Jurģis Klotiņš pauda, ka jautājums par DU pievienošanu LU tika atlikts, jo svarīgi izvērtēt labāko DU turpmākās darbības modeli, lai Latgalē darbotos spēcīga augstskola.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka patlaban skolu un augstskolu sistēma nedod cerēto rezultātus, tāpēc tas, ko piedāvā Čakša, ir stprināt DU, sasaistot šo augstskolu ar kādu no centrālajām Rīgas augstskolām.

Kā piemēru Kariņš minēja Stokholmas Ekonomikas augstskolu Rīgā. "Līdzīgs modelis varētu būt arī Latvijā, kad no centra ar zinātnisko bāzi un profesoru apmaiņu tiek stiprināta reģionālā izglītības iestāde," sacīja premjers.

Plānots, ka par DU pārvaldību koalīcija sarunas vēl turpinās.

Jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas ciešā sadarbībā ar Eiropas Prokuratūru (EPPO) 24. janvārī iepriekš sāktā kriminālprocesā veica procesuālās darbības kādā mācību iestādē Daugavpilī aizdomās par iespējamu krāpšanos ar Eiropas Savienības Sociālā fonda līdzekļiem 600 000 eiro apmērā, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

EPPO mājaslapā lasāms, ka minētā izglītības iestāde ir Daugavpils Universitāte. Policijā norādīja, ka kriminālprocesā aizturētas četras personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!