Foto: PantherMedia/Scanpix
Koalīciju pārstāvošajiem politiķiem ir dažādi viedokļi par iniciatīvu noteikt pazemināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pārtikai, tomēr deputāti sola diskutēt un vērtēt šo priekšlikumu.

"Vienotības" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks un Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns sacīja, ka frakcijā ir plānota diskusija par šo jautājumu, iepazīstoties arī ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārstāvju veikto pētījumu par pazemināto PVN pārtikai.

Smiltēns uzsvēra, ka par šo ierosinājumu nepieciešamas diskusijas, kurās jāuzklausa arī Finanšu ministrijas speciālistu argumenti, savukārt Zemkopības ministrija sliecas atbalstīt šo ierosinājumu. Viņš arī pauda viedokli, ka, samazinot PVN pārtikai, varētu atbalstīt arī vietējos ražotājus.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis uzskata, ka par šo ierosinājumu būtu jādiskutē un tas varētu būt viens no variantiem nabadzības samazināšanai. Vienlaikus Cilinskis akcentēja, ka ir arī citas alternatīvas, piemēram, neapliekamā minimuma palielināšana.

Nacionālās apvienības pārstāvis arī atgādināja, ka VL-TB/LNNK savulaik kā alternatīvu vispārējās PVN samazināšanas vietā piedāvāja vērtēt PVN likmi pārtikai.

Savukārt Reformu partijas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis sacīja, ka partija iespēju noteikt pazemināto PVN pārtikai vērtē samērā negatīvi, jo šis risinājums neesot efektīvs, tāpēc ka attiektos arī uz cilvēkiem ar augstiem ienākumiem, tāpat tas būtiski samazinātu budžeta ienākumus.

Dombrovskis akcentēja, ka ir iespējami citi risinājumi, kā samazināt nodokļu slogu trūcīgiem iedzīvotājiem, jo pazeminātais PVN pārtikai neesot vislabākais risinājums.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu platformā "manabalss.lv" ierosinājumu noteikt pazemināto PVN pārtikai atbalstījuši jau vairāk nekā 10 300 cilvēku. Tiesības iesniegt Saeimā kolektīvos priekšlikumus ir tad, ja tos ir parakstījuši vismaz 10 000 pilsoņu, kuri ir sasnieguši 16 gadu vecumu.

Šī iniciatīva portālā bija izveidota pērn augustā, un tās autors skaidroja, ka Latvijā lielai daļai iedzīvotāju tēriņi par pārtiku ir aptuveni trešdaļa no viņu ienākumiem, kas ir ievērojami vairāk nekā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, tāpēc pārtikai jānosaka pazemināta PVN likme.

Iniciatīvu par pazemināto PVN likmi pārtikai Saeimā plānots iesniegt janvāra sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!