Foto: LETA
Koalīcijas partiju politiķi runas par esošās valdības gāšanu un izmaiņām koalīcijā sauc par fantāzijām un ažiotāžas meklēšanu par jūtīgu un aktuālu tēmu, aģentūra BNS noskaidroja partiju pārstāvju aptaujā.
Pēdējo nedēļu laikā sabiedriskajā telpā uzjundījušas spekulācijas par esošās koalīcijas stabilitāti. Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis aģentūrai BNS otrdien pauda pārliecību, ka viņa vadītā partija drīzumā no opozīcijas nonāks valdībā. Arī daži bijušie politiķi, piemēram, Ainārs Šlesers, publiski prognozējuši premjera Valda Dombrovska valdības drīzu galu.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis aģentūrai BNS uzsvēra, ka jebkādām runām par jauniem alternatīviem koalīcijas salikumiem, kā arī "Vienotības" šķelšanos nav pilnīgi nekāda pamata un "no mēģinājumiem sastiķēt jaunu valdību, es domāju, nekas nesanāks".

"Var jau tukšā laukumā visādas lietas izfantazēt. Es teiktu, ka šādām runām vispār nav nekāda pamata. It nemaz par to neesmu uztraucies," pauda "Vienotības" frakcijas vadītājs.

Zatlera Reformu partijas (ZRP) vadītājs Valdis Zatlers aģentūrai BNS sacīja, ka valdības darbaspēja būtu apdraudēta, ja to kāds šūpotu no iekšpuses, taču neviens no pašreizējiem koalīcijas partneriem negatavojas to darīt. Ministru kabineta stabilitāti pierāda arī tās darbs atbilstoši rīcības plānam.

Savukārt plašsaziņas līdzekļos izskanējušie "bijušo oligarhu" minējumi un versijas par valdības maiņu, pēc Zatlera domām, jāuztver kā kādreizēju politiķu mēģinājumi pievērst sev uzmanību un viņu centieni publiski norādīt uz "nepārejošu vēlmi ietekmēt politiskos notikumus valstī".

Nacionālās apvienības (NA) frakcijas viens no līderiem Imants Parādnieks aģentūrai BNS teica, ka runas par valdības maiņu ir tukša uzmanības pievēršana un ažiotāžas radīšana, izsakot it kā samērā ticamus minējumus par izmaiņām politiskajā vidē.

"Kaut kā jau uzmanība ir jāpievērš. Vislabākais veids ir radīt ažiotāžu ar samērā ticamu pozīciju, kas izsauc asu reakciju. Tas arī ir izdarīts," viņš pauda.

Parādnieks uzskata, ka pašlaik esošajai koalīcijai nav alternatīvas, jebkuri citi virknējumu varianti, viņaprāt, ir tikai teorētiski un bez jebkāda nopietna pamatojuma.

"Nav arī nekādi būtiski apstākļi, lai kādi no šobrīd koalīcijā esošajiem politiskajiem partneriem gribētu kaut ko mainīt," viņš piebilda.

Šobrīd premjers ir Valdis Dombrovskis, kuru Saeima šajā matā apstiprināja 2009.gada 12.martā. Šobrīd ir Dombrovska trešā valdība.

Runas par esošo politisko stabilitāti arī veicina fakts, ka pēdējā mēneša laikā esošie politiķi nodibinājuši divas jaunas biedrības, kas neizslēdz iespēju pirms nākamajām Saeimas vēlēšanām 2014.gadā kļūt par partijām. Vienu biedrību dibinājusi sešu neatkarīgo deputātu grupa, savukārt otru biedrību dibinājis ekspremjers, "Vienotības" biedrs Einars Repše.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!