Foto: DELFI

Atsevišķiem koalīcijas politiķiem ir pretēji viedokļi par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jaroslava Streļčenoka atbilstību amatam pēc zaudējuma tā dēvētajā Strīķes lietā.

Kā ziņots, Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments pirmdien rīcības sēdē atteicies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā par bijušās KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes atjaunošanu amatā, līdz ar to stājies spēkā spriedums par viņas atjaunošanu amatā.

Paužot personīgo viedokli par šo situāciju, "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis, norādīja, ka Streļčenoks absolūti nav savā vietā, taču kā šo situāciju praktiski atrisināt, tas ir valdības jautājums. "Vienotībā" iepriekš notikusi diskusija par KNAB darbību, taču lēmums, kā rīkoties, netika pieņemts, jo tika gaidīts tiesas šodien pieņemtais lēmums. Šadurskis jau esot gaidījis šāda lēmuma pieņemšanu un norādīja, ka partija nākotnē par to spriedīs.

Viņš arī norādīja, ka attiecīgā lieta vērtējama no diviem aspektiem. No vienas puses, vai KNAB tiesvedības procesā ir taisnība un, no otras puses, kā tiek risinātas procesuālās lietas. Šadurskis pauda, ka Streļčenokam ir ļoti vāji juristi, līdz ar to šo lietu skatīšana kļūst par farsu. KNAB ieguldītie resursi tiesvedībās ar darbiniekiem rada iespaidu, ka iestādei vairs nav jāapkaro korupcija, ironizēja Šadurskis.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) turpinās atbalstīt Streļčenoku, kā tas ticis solīts frakcijas deputātu sarunā ar KNAB vadītāju,  norādīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Politiskais spēks ir pret krasiem lēmumiem un neskatīs jautājumu par Streļčenoka atbilstību amatam. KNAB darbības jautājums esot "šausmīgi" politizēts un ZZS tajā nevēlas iesaistīties.

Brigmanis norādīja, ka nevēlas, lai atgriežas situācija, kad KNAB bija ierocis viena politiskā spēka rokās - līdzīga situācija bijusi, kad pie varas bija politiķis Einars Repše. ZZS frakcijas vadītājs gan piebilda, ka nevar to pierādīt. Patlaban KNAB strādā apolitiski un ir politiski neitrāls, un ZZS tā uzskata par spīti tam, ka KNAB ir lēmis par valsts finansējuma apturēšanu politiskajam spēkam, kas notika pašas ZZS vainas dēļ. Šādā situācijā politiskā apvienība negrib atbalstīt atsevišķu politiķu vēlmi atlaist Streļčenoku.

Taujāts, vai iestādes vadītājs drīkst pieņemt prettiesiskus lēmumus un nesaņemt par to attiecīgas sekas, Brigmanis norādīja, ka Latvijā bijuši "n-tie" līdzīgi gadījumi un, ja tie visi tiktu aplūkoti, tad "varētu aiziet līdz dažai labai augstai amatpersonai". Vaicāts, vai par šādām situācijām amatpersonām nepienāktos sods, Brigmanis norādīja, ka tādā gadījumā jābūt konsekventiem un jāsāk sodīt tās amatpersonas, kuru rīcības dēļ Latvija zaudējusi prāvas Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Tikmēr nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka jautājums par Streļčenoka atbilstību amatam ir Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) kompetencē, kurai jāizdara attiecīgi secinājumi. KNAB zaudējums tiesā vēlreiz apliecina, ka kopumā ir nepieciešams veikt pārmaiņas KNAB, jo pašreizējā situācija nepalīdz iestādes uzdevumu pildīšanai. Izvērtējot darba grupu iesniegtos ziņojumus par biroja tālāko darbību, Straujumai būtu jāpiedāvā KNAB darbības nākotnes redzējums, pauda Bērziņš.

Jau ziņots, ka pērn 20.decembrī KNAB priekšnieks Streļčenoks, pamatojoties uz Strīķes darbības un tās rezultātu atkārtotu novērtēšanu un ņemot vērā to, ka Strīķe nenovērsa iepriekšējā novērtēšanā norādītās nepilnības savā darbībā, par ilglaicīgiem un sistemātiskiem pārkāpumiem nolēma Strīķi kā neatbilstošu ieņemamam amatam atbrīvot no darba.

AT Civillietu departaments pirmdien rīcības sēdē atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību lietā par Strīķes atjaunošanu amatā, līdz ar to stājies spēkā spriedums par viņas atjaunošanu amatā.

Tāpat Rīgas apgabaltiesa šodien apmierināja bijušās KNAB Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājas llzes Dravenieces prasību un lika viņu atjaunot amatā.

Tāpat apgabaltiesa nolēma par labu Draveniecei piedzīt vidējo izpeļņu no 2013.gada 19.septembra līdz šodienai, 29.decembrim, 24 050 eiro apmērā. Tiesa noteica nekavējošu sprieduma izpildi daļā par Dravenieces atjaunošanu amatā un darba algas 1000 eiro apmērā piedziņu.

Draveniecei KNAB priekšnieks Streļčenoks pagājušajā gadā piemēroja divus disciplinārsodus - 27.jūnijā viņai par nolaidīgu amata pienākumu pildīšanu un amata pienākumu nepildīšanu tika noteikta mēnešalgas samazināšana, bet 19.septembrī par amata pienākumu nepildīšanu un nolaidīgu pildīšanu viņa atbrīvota no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!