Foto: DELFI Reporter
"Saskaņas centra" 11. Saeimas frakcija apstiprināja pozīciju turpmākajām koalīcijas sarunām, piekrītot iecerei par tautas vēlētu prezidentu, atklātajiem balsojumiem Saeimā, deputātu imunitātes mazināšanu un citas reformas, bet pagaidām vēl nav formulējusi attieksmi pret iespējamām izmaiņās augstākajā izglītībā un nodokļu izmaiņām, teikts frakcijas paziņojumā.

SC frakcija apstiprināja apvienības līderu Nila Ušakova un Jāņa Urbanoviča mandātu turpmākajām sarunām par valdošās koalīcijas veidošanu, aizstāvot SC apstiprinātās.  

SC pauž gatavību veicināt Saeimas darba atklātumu, tai skaitā atcelt slēgto balsojumu praksi. SC arī atbalsta ieceri mainīt Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību un prezidenta ievēlēšanu uzticēt pilsoņiem, kā arī prezidenta pilnvaru pilnveidošanu.  

SC atbalsta arī ieceri nodrošināt valdības darba nepārtrauktību, nosakot, ka izteikt neuzticību valdībai varēs tikai, ja ir izveidota nākamā valdība, ko varētu apstiprināt.

SC atbalsta arī deputātu imunitātes ierobežošanu, ļaujot bez parlamenta balsojuma saukt tautas kalpus pie administratīvās atbildības, uzsākt kriminālvajāšanu un veikt kratīšanas.  

"Ēnu ekonomikas" jomā SC atbalsta  "nulles deklarācijas" un legālās prezumpcijas ieviešanu, paredzot, ka iedzīvotājiem būs jāpierāda ienākumu gūšanas legalitāte. SC arī atbalsta nosacījumu, ka valsts budžeta deficīts nevar būt lielāks nekā 3% no IKP.

Politiskā apvienība "Saskaņas centrs" uzsver, ka pagaidām vēl nav formulējusi attieksmi pret diviem potenciālo koalīcijas partneru priekšlikumiem - par augstākās izglītības reformu un atsevišķu nodokļu likmju izmaiņām. Šie priekšlikumi paliek turpmāko sarunu darba kārtībā, teikts SC paziņojumā.

Jau ziņots, ka, lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" par šādu risinājumu bija "apmulsusi", tāpēc aicināja ZRP kā tuvāko partneri veidot nākamās valdības koalīcijas kodolu un jau nākamās nedēļas sākumā sarīkot abu jaunievēlēto 11.Saeimas frakciju deputātu kopīgu tikšanos.

Piektdien ZRP un "Vienotība" vienojās kopā strādāt pie dokumentiem trijos blokos - ekonomika un finanses; tiesiskums un drošība un sociālie un humanitārie jautājumi, lai trešdien kopīgi varētu tos iesniegt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Savukārt par amatiem un koalīcijas modeļiem partijas runās tikai pēc pirmā sarunu raunda ar prezidentu.

Kamēr ZRP un "Vienotība", kurām kopā jaunievēlētajā Saeimā ir 44 no 100 deputātu balsīm, nevieš skaidrību par iespējamo trešo koalīcijas partneri - SC vai Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK - prezidents Andris Bērziņš pauda, ka labākā koalīcija būtu pēc iespējas plašāka.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!