Foto: AFI
Zatlera Reformu partijai un partijai "Vienotība" otrdien ekspertu darba grupā nav izdevies nonākt pie vienota viedokļa par studiju finansēšanas modeli - ZRP vēlas to nodrošināt tikai ar valsts galvotiem kredītiem visiem studentiem, bet "Vienotība" uzskata, ka jāsaglabā arī valsts budžeta vietas augstskolās.

Par to portālam "Delfi" pastāstīja viens no "Vienotības" pārstāvjiem abu partiju "humanitārajā" darba grupā Kārlis Šadurskis.

Viņš atzina, ka "līmenī līdz augstākajai izglītībai" partijām viedokļi sakrīt, arī par nepieciešamību reformēt augstāko izglītību abi politiskie esot pilnībā vienisprātis. Daļēji sakrītot abu partiju uzskati par reformas ieviešanu, bet par studiju finansēšanu – pilnībā atšķiras, stāstīja Šadurskis. Viņš novērtēja, ka viedokļu sakritība esot 95%.

Tā kā par augstākās izglītības finansēšanu partijām kopsaucēju neizdevās atrast, atšķirīgais viedoklis, visticamāk, tikšot norādīts dokumentā, ko "Vienotība" un ZRP trešdien plāno iesniegt valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Dokumenta gala versiju sagatavos ZRP izglītības ministra amata kandidāts Roberts Ķīlis, sacīja "Vienotības" pārstāvis.

Tiesa, otrdien "humanitārajai" ekspertu grupai paredzēta vēl viena tikšanās par sociālajiem jautājumiem un kultūru, pastāstīja Šadurskis.

Jau ziņots, ka, lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" par šādu risinājumu bija "apmulsusi", tāpēc aicināja ZRP kā tuvāko partneri veidot nākamās valdības koalīcijas kodolu un jau nākamās nedēļas sākumā sarīkot abu jaunievēlēto 11.Saeimas frakciju deputātu kopīgu tikšanos.

Piektdien ZRP un "Vienotība" vienojās kopā strādāt pie dokumentiem trijos blokos - ekonomika un finanses; tiesiskums un drošība un sociālie un humanitārie jautājumi, lai trešdien kopīgi varētu tos iesniegt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Savukārt par amatiem un koalīcijas modeļiem partijas runās tikai pēc pirmā sarunu raunda ar prezidentu.

Kamēr ZRP un "Vienotība", kurām kopā jaunievēlētajā Saeimā ir 44 no 100 deputātu balsīm, nevieš skaidrību par iespējamo trešo koalīcijas partneri - SC vai Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK - prezidents Andris Bērziņš pauda, ka labākā koalīcija būtu pēc iespējas plašāka.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!