Foto: Satversmes aizsardzības birojs
Koalīcijas vairākums sliecas atbalstīt priekšlikumu līdzšinējo Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora vietnieku Egilu Zviedri iecelt biroja vadītāja amatā, pirmdien, 10. janvārī, preses konferencē pavēstīja koalīcijas pārstāvji.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka viņš darbojas Nacionālajā drošības padomē, kas izvērtēja kandidātus SAB vadītājam amatam. Pēc premjera teiktā, Zviedris tika atzīts par piemērotāko un profesionālāko amata kandidātu.

Kariņš piebilda, ka viņš gan minēto jautājumu nav pārrunājis "Jaunās vienotības" frakcijā, tomēr Ministru prezidents prognozē, ka "Jaunā vienotība" atbalstīs Zviedra kandidatūru SAB direktora amatā.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece informēja, ka viņas pārstāvētais politiskais spēks Jaunā konservatīvā partija šovakar sanāksmē pārspriedīs jautājumu par SAB vadītāju un pēc tam arī pieņems lēmumu.

Nacionālās apvienības pārstāvis, kultūras ministrs Nauris Puntulis atzina, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks ir diskutējis par nākamo SAB vadītāju un Puntulis sarunās nav saklausījis asas iebildes pret Zviedra virzīšanu šim amatam. Vienlaikus ministrs atzina, ka nacionālā apvienība gala lēmumu pieņems pēc tikšanās ar Zviedri.

"Attīstībai/Par!" pārstāvis Juris Pūce sacīja, ka viņa pārstāvētais politiskais atbalsta Zviedra kandidatūru SAB vadītāja amatam. Vienlaikus frakcija vēl plāno tikties ar Zviedri, lai uzklausītu viņa redzējumu par dienesta turpmāko darbību.

Jau ziņots, ka Nacionālās drošības padome sestdien, 8. janvārī, vienojusies par Satversmes aizsardzības (SAB) direktoru virzīt Egilu Zviedri, kurš līdz šim bijis SAB direktora vietnieks, informēja Prezidenta kancelejā.

Zviedris valsts drošības iestādēs strādā kopš 1992. gada, SAB - kopš 2000. gada. Patlaban viņš ir SAB direktora vietnieks un izlūkošanas pārvaldes priekšnieks.

Par Zviedra iecelšanu amatā būs jālemj Saeimai.

Rīgas Tehniskajā universitātē Zviedris ieguvis inženierzinātņu bakalaura grādu būvniecībā, bet Biznesa augstskola "Turība" - maģistra grāds uzņēmējdarbības vadībā.

Viņš strādājis Valdības apsardzes dienestā, Valsts Ekonomiskās suverenitātes aizsardzības departamentā (VESAD), Drošības policijā, 2000. gadā kļuvis par SAB Izlūkošanas pārvaldes sevišķi svarīgu lietu inspektoru, 2011. gadā - par SAB Izlūkošanas pārvaldes NVS nodaļas priekšnieks, bet kopš 2014. gada ir SAB direktora vietnieks un Izlūkošanas pārvaldes priekšnieks.

Kopš pagājušā gada augusta Zviedris pārstāvējis SAB vadību Eiropas Savienības (ES) un NATO izlūkošanas un drošības dienestu starptautiskajās sanāksmēs, informē prezidenta kanceleja.

Kā ziņots, Valsts prezidents Egils Levits iepriekš norādījis, ka iespējamo kandidātu loks uz SAB direktora amatu ir ļoti šaurs. Atsevišķi uzrunātie iespējamie kandidāti uz SAB vadītāja amatu no šī piedāvājuma esot atteikušies.

Jau rakstīts, ka novembrī 60 gadu vecumā mūžībā devās SAB direktors, bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!