Foto: LETA
Valdību veidojošo partiju vairākumam nav iebildumu pret priekšlikumu par grozījumiem Satversmē, kas paredzētu atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šodien pēc koalīcijas padomes sēdes norādīja, ka par šo ierosinājumu nevienam "nebija principiālās pretestības", tomēr par šo jautājumu Saeimas apakškomisija diskutēs tad, kad Reformu partija iesniegs konkrētu priekšlikumu. Straujuma arī piebilda, ka "Vienotība" kopumā atbalstītu šo ierosinājumu.

Deputāte Inese Lībiņa-Egnere (RP) skaidroja, ka šodien, prezentējot šo ieceri, aicināja paskatīties uz šo jautājumu "no baltas lapas", proti, no valsts drošības, interešu un ārpolitikas viedokļa. Viņa uzsvēra, ka prezidents ir ļoti svarīga amatpersona, tāpēc svarīgi nākamajai Saeimai neiebūvēt politisko tirgu jautājumos, kas skar valsts drošību un ārpolitikas intereses.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāts Jānis Dombrava norādīja, ka nacionālajai apvienībai nav iebildumu šajā jautājumā, kaut arī šādas izmaiņas neko fundamentāli neatrisināšot. Tas esot "tehniskais labojums".

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sastāvā iekļautās Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars uzsvēra, ka par šo jautājumu ZZS diskutēja jau iepriekš un vienota viedokļa par to neesot. Zaļā partija šo ierosinājumu neatbalsta, piebilda Tavars.

Pašlaik Satversme nosaka, ka Valsts prezidentu Saeima ievēl, aizklāti balsojot, ar vismaz 51 deputāta balsu vairākumu.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!