Koalīcijas veidotāji cerīgi par prezidenta bažu kliedēšanu; Bērziņš viedokli paudīs pēcpusdienā

Delfi

Foto: LETA
"Reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidotāji trešdien centušies kliedēt Valsts prezidenta Andra Bērziņa bažas par sešu no Zatlera Reformu partijas (ZRP) atšķēlušos deputātu uzticamību, sniedzot papildus apliecinājumus viņu gatavībai atbalstīt valdību un balsot arī par valsts budžetu, tomēr, kā atzina premjers Valdis Dombrovskis (V), lēmums par tālāko rīcību ir prezidenta ziņā.

Paziņojumu par savu redzējumu par koalīcijas veidošanu prezidents varētu sniegt jau trešdien darba dienas beigās, informēja viņa preses sekretāre Līga Krapāne.

Gan Zatlers, gan Dombrovskis uzsvēra, ka viņiem radies iespaids – prezidenta bažas lielā mērā ir kliedētas, jo trešdien ar prezidentu pārrunāts arī viss iespējamā Ministru Kabineta sastāvs, kas rādot, ka valdība būtu profesionāla un rīcībspējīga.

Dombrovskis sacīja, ka, viņaprāt, lielā mērā izkliedēt prezidenta bažas esot izdevies, jo visu otrdienu koalīcijas veidotāji strādāja, lai gūtu papildu pārliecību par "Olšteina sešinieka" uzticamību. Dombrovskis uzteica ZRP paveikto lielo darbu, lai izstrādātu sadarbības līgumu ar "Neatkarīgo deputātu grupu", tāpat arī saņemts šo deputātu papildu apliecinājums par atbalstu valdībai.

Arī ZRP valdes priekšsēdētājs Valdis Zatlers uzskata - ja šobrīd 56 deputāti faktiski ir parakstījušies, ka atbalstīs Valda Dombrovska veidoto valdību, tad tā ir nopietna nostāja un "es neredzu iemeslu, kāpēc šai valdībai varētu būt mazāk par 56 balsīm". Viņš atzina, ka ar šķeltniekiem runāts arī par mandātu nolikšanu, taču tas esot ētisks jautājums par to, kā pret viņiem izturas vēlētāji un partija, kuru viņi pameta dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas. Taču Zatlers esot pārliecināts, ka valdību viņi atbalstīs.

ZRP līderis uzskata, ka 56 balsis ir stingrs pamats valdības veidošanai un "tajā nebūtu jālaiž nekādus tārpus". Ar to viņš gan nedomājot zemkopības ministru Jāni Dūklavu, par kura iespējamo aicināšanu valdībā trešdien pēc tikšanās ar prezidentu informēja ZZS: Zatlera ieskatā viņš esot profesionāls un lauksaimnieku cienīts cilvēks, par kuru arī Dombrovskis pēc divarpus gadu kopīga darba valdībā varot teikt tikai to labāko. "Tārps būtu oligarhu partijas ietekme valdībā, uzsvēra Zatlers.

Savukārt Dombrovskis, komentējot ziņas, ka apmaiņā pret atbalstu topošajai koalīcijai zemkopības ministra amats piedāvāts bezpartejiskajam Dūklavam, kurš valdībā aicināts un arī 11.Saeimā ievēlēts no ZZS saraksta, atzina, ka šāda ideja tikusi vērtēta, taču formāla premjera uzaicinājuma Dūklavam neesot bijis. Dombrovskis trešdienas rītā ticies ar ZZS, kas ir vecās valdības koalīcijas partneris, lai "meklētu koordinētu pieeju un varētu rēķināties ar konstruktīvu darbu opozīcijā". Tomēr ZRP novilktās "sarkanās līnijas" acīmredzot esot "tik lielas un plašas, ka attiecas arī uz bezpartejiskajiem ministriem, ja tos amatam virzījusi ZZS", sacīja Dombrovskis.

Savukārt trešā koalīciju veidojošā spēka VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars atzina, ka no esošā Saeimas sastāva iespēja izveidot labāku koalīciju neesot, tāpēc "mēs par to esam gatavi stāvēt un krist".

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dombrovska izteikumus portālam "Delfi" komentēja ar neizpratni, likdams noprast, ka ZZS Dombrovska piedāvājumu bija uztvērusi nopietni. Ja Dombrovskis tikšanos ar ZZS uzskatot par "vienkāršu parunāšanos, nākamreiz es uz tādām sarunām savu laiku netērēšu, vienkārši parunāties es varu arī mājās", sacīja Brigmanis.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents iepriekš pauda uzskatu, ka uz sešu no ZRP aizgājušo deputātu balsīm balstīt Saeimas vairākumu nevar, tāpēc no "reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidotājiem viņš trešdien sagaida jaunu piedāvājumu partiju sadarbības modelim. Premjers cerēja šo modeli stiprināt ar opozīcijas balsīm, savukārt ZRP - ar daļas šķeltnieku atgriešanos.

Topošās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" partijas – "Vienotība", Zatlera reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība – otrdien pirms sarunām ar Valsts prezidentu parakstīja precizētu vienošanos par valdības veidošanu ar sešiem no ZRP aizgājušajiem deputātiem. Vienošanās paredz, ka no ZRP aizgājušais "sešinieks" savus kandidātus ministru amatiem nevirzīs, taču kopā ar "Vienotību" uzņemsies solidāru atbildību par bezpartejisko satiksmes ministru.

ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100. Taču svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ". Pēc "sešinieka" aiziešanas trīs partijām ir tikai 50 balsis, ar kurām nepietiek valdības apstiprināšanai.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) otrdien žurnālistiem norādīja, ka ministru amatu kandidātu saraksts, par kuru jau iepriekš vienojusies koalīcijas veidotāji, nemainīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!