Ja no darba tiks atlaisti 2000 līdz 4000 skolotāju, tad to pedagogu atalgojums, kuri paliks strādāt, netiks samazināts visiem vienādi par 20%, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS)

Pēc ministres teiktā, skolotāju atlaišana no darba ir risinājums, kā panākt, lai visiem netiktu samazināta alga par 20%, jo, samazinot atlīdzību pašreizējam skolotāju skaitam, ieguvējs neviens nebūs.

Eiropas Savienībā tiek uzskatīts, ka Latvijā skolotāju ir vairāk, nekā nepieciešamas, lai īstenotu kvalitatīvu mācību procesu, teica Koķe. Pašlaik Latvijā vidēji uz vienu pedagogu ir 6,3 skolēni, savukārt Eiropā vidējais skolēnu skaits uz vienu skolotāju ir 11 līdz 14.

Pēc izglītības ministres teiktā, Latvijā ir nepieciešams racionalizēt skolēnu un skolotāju proporcijas, kas tikšot panākts ar skolotāju atlaišanu. Atlaisto pedagogu vidū būs arī pensionēšanās vecuma skolotāji, kuri līdz šim ilgus gadus atbildīgi izturējušies pret savu darbu un nav to pametuši arī pēc pensionēšanās vecuma sasniegšanas.

Koķe stāstīja, ka skolotājiem, kuri ir darbaspējas vecumā, tomēr būs palikuši bez darba, būs iespējas izmantot tālākizglītības kursus, lai uzlabotu prasmes, kā sevi piedāvāt darba tirgū.

Ministre skaidroja, ka skolu slēgšana ir pašvaldību ziņā, jo pašvaldībai ir tiesības slēgt, atvērt vai arī apvienot skolas, turklāt Izglītības likums nosaka, ka pašvaldības funkcija ir nodrošināt pamatizglītību.

Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā radikālas reformas nozarē, paredzot gan izdevumu samazināšanu, gan funkciju pārdalīšanu, gan arī iestāžu apvienošanu vai samazināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!