Pašreizējā un, visticamāk, arī nākamā izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) valsts budžeta grozījumos paredzēts neproporcionāli liels izdevumu samazinājums, kas katram pedagogam varētu izmaksāt nu jau 85 līdz 90 latus no mēneša algas, nevis 70 kā ministre lēsa iepriekš.

Ministre tomēr cer vienoties ar topošās valdības koalīcijas partneriem par kompromisu, un pagaidām par pašas atteikšanos no ministres amata nerunā.

Koķe pirmdien žurnālistiem skaidroja, ka mēģināts izmantot visus iespējamos argumentus, lai pārliecinātu koalīcijas partnerus, ka nav iespējams 20% samazinājums uz pedagogu algu rēķinu, taču iespējams naudu ietaupīt citādi - uz restrukturizācijas un sistēmas optimizācijas rēķina.

Ministre uzsvēra, ka kopš pagājušās nedēļas nogales prasības par IZM tēriņu apcirpšanu aizvien pieaug - pagājušajā piektdienā tika prasīts ietaupīt 59 miljonus latu un tagad jau par desmit miljoniem vairāk. Tas nozīmē, ka, izpildot šo prasību, skolotāju algas būtu jāsamazina par 25% jeb 85 līdz 90 latiem, skaidroja Koķe.

Jau ziņots, ka sākotnēji topošās valdības koalīcija plānoja izglītības nozares budžetu samazināt par 45 miljoniem latu, kas skolotāju algas liktu samazināt vidēji par 70 latiem. Vēlāk taupīšanas prasības pieauga, kādēļ Koķe pat pieļāvusi iespēju atteikties no ministres amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!