Foto: DELFI
Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) 10.Saeimas deputātu kandidātu sarakstā nebūs izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes, savukārt Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") lēmumu par kandidēšanu vēlēšanās pieņems pēc 20.jūlija, laikrakstam "Latvijas Avīze" (LA) sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Brigmanis pastāstījis, ka Koķe "ir praktisks cilvēks" un viņai nav bijusi vēlēšanās turpināt darbu aktīvajā politikā, tāpēc pēc abpusējas vienošanās pieņemts lēmums nebalotēties. Bet tas nenozīmējot, ka Koķe aiziet no ZZS.

Savukārt Lembergam ir paredzēts pirmais numurs ZZS Rīgas vēlēšanu apgabalā, bet, visticamāk, viņš startēs tad, ja būs liela pārliecība, ka varētu tikt nominēts premjera amatam, vēsta LA. Šī paša apgabala augšgalā vieta paredzēta arī jaunpienācējam komponistam Imantam Kalniņam un ilggadējam deputātam Jānim Strazdiņam, arī ģenerālim Jurim Vectirānam, žurnālistam, LNT raidījuma "Degpunktā" vadītājam Kārlim Seržantam, kā arī Ventspils Augstskolas lektoram Dmitrijam Smirnovam, kuru 2008.gadā aizturēja Drošības policija, apvainojot baumu izplatīšanā par lata devalvāciju, ziņo laikraksts.

Kandidēt nolēmuši arī Ventspils Augstskolas rektors Jānis Vucāns un Liepājas Universitātes rektors Oskars Zīds, kā arī Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas mācībspēks Guntis Rozītis. Sarakstos iekļauti arī zemnieki Pēteris Stanka un Marģeris Krievārs no Latgales puses, Indulis Jansons no Valmieras puses, arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes priekšsēdētājs Armands Krauze. Zināms, ka uz Saeimu pretendē pašvaldību pārstāvji: Daugavpils domes deputāts Rihards Eigims, Kocēnu novada domes priekšsēdētājs Vitauts Staņa un Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs, informē LA.

ZZS kandidātu vidū ir arī bijusī žurnāliste un bijusī Rīgas domes deputāte Viola Lāzo, publiciste Biruta Eglīte, bijušais Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins, bijušais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītājs Aivars Straume, arī ilggadīgs ZZS politiķis, kas šogad kļuva par Valsts darba inspekcijas priekšnieku Arnis Luhse. Par vietu Saeimā nolēmis cīnīties Ludzas slimnīcas vadītājs Juris Atstupens, vēsta LA.

No pašreizējiem deputātiem uz Saeimu vairs nepretendē Vilnis Bresis, Pauls Putniņš, kā arī Leopolds Ozoliņš. Bresis atzina, ka Saeimā jāienāk jaunākām sejām. Viņam esot pāri septiņdesmit, un "no tā vecuma sindroma nekur neizbēgsi" – tas esot rādītājs, lai paietu malā no aktīvās politikas, ziņo "Latvijas Avīze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!