Foto: AFI

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nesaskatīja ētikas pārkāpumu deputāta Riharda Eigima (ZZS) rīcībā, par savu kā deputāta palīdzi izvēloties savas laulātās meitu.

Komisija trešdien uzklausīja gan Saeimas deputātu, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvjus. KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča deputātiem skaidroja, ka šajā gadījumā likuma normas nav pārkāptas, bet būtu jāizvērtē šī rīcība kontekstā ar ētikas normām.

Savukārt Eigims skaidroja, ka pirms palīdzes pieņemšanas darbā konsultējies ar juristu, kurš arī norādīja, ka pārkāpuma šajā gadījumā nebūtu.

Arī deputātu vairākums šajā gadījumā ētikas pārkāpumu nesaskatīja, un tikai divi komisijas pārstāvji no "Saskaņas" uzskatīja, ka ētikas normas varētu būt pārkāptas.

KNAB iepriekš aicinājis vērtēt Eigima darbības atbilstību Saeimas deputātu ētikas kodeksa 9.punkta prasībām. Tajā teikts, ka deputāts nepieļauj personisko un valsts interešu konfliktu un izvairās no situācijām, kas sabiedrībā var radīt aizdomas par šāda konflikta pastāvēšanu. Tāpat deputāts nepieņem privātu uzaicinājumu un nepiedalās pasākumā vai izvairās no citādas situācijas, ja sakarā ar to var rasties aizdomas par viņa interešu konfliktu vai Saeimas prestiža pazemināšanu.

Birojs cita starpā norāda, ka valsts amatpersonai, pildot pienākumus, ir aizliegts veikt darbības, kurās personiski vai mantiski ieinteresēta attiecīgā valsts amatpersona, viņas radinieki un darījumu partneri.

Eigims jau iepriekš pauda, ka neuzskata, ka būtu vainojams Ētikas kodeksa 9.punkta nosacījumu pārkāpšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!