Foto: stock.xchng
Komerctelevīzijas LNT un "TV3" tomēr pieņēmušas lēmumu pagaidām palikt bezmaksas nacionālajā apraidē, taču konkrētu pārdomu laiku nav noteikušas, pastāstīja televīziju pārstāvji.

Kā norāda "TV3" ģenerāldirektore Baiba Zūzena, telekompānija pieņēmusi lēmumu pagaidām neiesniegt pieteikumu par pāreju uz maksas televīzijas statusu, jo, pretēji iepriekšējiem gadiem, patlaban likumdevēji darot vairāk, nevis tikai runā.

"Saeima sākusi darbu pie vienas no problēmām, kura apgrūtina nacionālo komerctelevīziju darbu - pie tā saucamā "must carry" regulējuma. Tas liek domāt, ka likumdevēji ir nopietni pievērsuši uzmanību nacionālās informācijas telpas apdraudējumiem," sacīja Zūzena.

"Must carry" regulējuma, kas patlaban liedz nacionālajiem komerckanāliem pieprasīt samaksu par sava satura izplatīšanu, esot tikai viens no vairākiem nepieciešamajiem regulējumiem nacionālo komerctelevīziju nozares "atveseļošanai", tomēr tas vēl neesot pilnīgs risinājums.

"Ir jāsamazina salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm nesamērīgi augstā - 650 000 latu gadā - maksa digitālās televīzijas ieviesējam "Lattelecom" par virszemes apraidi. Jānovērš konkurences kropļojums, ko rada sabiedriskās televīzijas dalība reklāmas tirgū kopā ar vienīgi reklāmas ieņēmumus saņemošajām nacionālajām komerctelevīzijām. Līdz šim nav piepildījies iepriekš lemtais par sabiedriskā pasūtījuma daļas novirzīšanu nacionālajām komerctelevīzijām," sacīja Zūzena.

"TV3 Latvia" sagaida aktīvu politiķu rīcību, nodrošinot, lai nacionālās komerctelevīzijas būtu vismaz līdzīgos konkurences apstākļos ar ārzemju kanāliem. "Tad nebūtu jāatgriežas pie lēmuma par iziešanu no bezmaksas ētera ne vēlākos mēnešos nākamgad, ne arī turpmākajos gados," piebilst Zūzena.

Līdzīgās domās ir arī telekompānijas LNT pārdošanas direktors Guntars Traubergs, turklāt LNT pagaidām atlikšot arī plānotās protesta akcijas. "Līdzekļus Saeima nepiešķīra, un pagaidām nav par ko īsti cīnīties, tādēļ patlaban protestus arī atliksim. Taču iesāktais darbs jāturpina un ceram, ka deputātu sarunas par izmaiņām, lai sakārtotu televīzijas tirgu, turpināsies," uzsver Traubergs.

Tāpat LNT cer, ka atbildīgās institūcijas pildīs solīto un steidzamības kārtā sakārtos arī sabiedriskās televīzijas negodīgās konkurences jautājumu par reklāmas tirgus kropļošanu un atrisinās nacionālās apraides izmaksu jautājumu, kliedējot neskaidrību, kas nodrošinās nacionālo apraidi pēc 2014.gada.

"Pie jautājuma par iziešanu no bezmaksas apraides vairs nebūs jāatgriežas, ja amatpersonas solījumu turēs un janvārī izmaiņas likumā tiks veiktas, kā arī beidzot tiks noteikti termiņi, kad sabiedriskie mediji beigs kropļot reklāmas tirgu, un kas nodrošinās nacionālo apraidi pēc 2014.gada," norāda Traubergs.

Savukārt "Lattelecom" viedokli, ka, atliekot lēmumu iziet no bezmaksas apraides, komerctelevīzijas ir maldinājušas skatītājus un tas bijis tikai blefs, Traubergs atbildēja: "Vēmekļus nekomentējam."

Kā ziņots, komerctelevīzija "TV3" oktobra vidū paziņoja, ka augsto apraides izmaksu un nevienlīdzīgās televīzijas tirgus situācijas dēļ no nākamā gada plāno pārtraukt raidīt nacionālajā apraidē, bet telekompānija LNT šādu iespējamību neizslēdza. Komerctelevīzijas vērsās gan pie vairākām Saeimas komisijām, gan valdības ar lūgumu risināt situāciju.

Par nacionālo apraidi četri nacionālie kanāli - Latvijas Televīzijas abi kanāli, LNT un "TV3" - ciparu virszemes televīzijas ieviesējam Latvijā SIA "Lattelecom" gadā maksā katrs 650 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!