Foto: DELFI
Komersantiem līgumi par atkritumu apsaimniekošanu būs jāslēdz ar pašvaldību izvēlētiem atkritumu apsaimniekotājiem, tas ir, apsaimniekotājiem, kas izvēlēti konkursa kārtībā vai arī pieder pašvaldībai.

Šādu lēmumu, paģērot no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajiem grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā svītrot normu, kas valdības vadītāja Valda Dombrovska ( V) ieskatā ir pretrunā ar Ministru kabineta iepriekšējiem lēmumiem, pirmdien, 7. oktobrī akceptēja Ministru kabineta komiteja.

Domstarpības starp ministriju un pašvaldību organizācijām saistībā ar VARAM ieceri liberalizēt atkritumu apsaimniekošanas nozari, dodot komersantiem, piemēram, lielveikaliem tiesības pašiem izvēlēties atkritumu apsaimniekotāju, ilgst jau vairāk nekā gadu.

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Māris Kučinskis valdības komitejas sēdē sacīja, ka gadījumā, ja Atkritumu apsaimniekošanas likuma grozījumi tiktu pieņemti VARAM piedāvātajā versijā, "katra frizētava varēs sev izvēlēties atkritumu apsaimniekotāju".

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) uzsver, ka VARAM piedāvātos grozījumus, kas veicinātu konkurenci atkritumu apsaimniekošanas nozarē, atbalsta gan Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, gan uzņēmēju organizācijas, gan Konkurences padome, bet pret tiem strikti iestājas pašvaldību organizācijas.

Atbalstu VARAM piedāvājumam valdības komitejas sēdē pauda arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kas uzskata, ka komersantiem ir jādod iespējas izvēlēties atkritumu apsaimniekotāju, kas var nodrošināt viņu vajadzībām atbilstošus pakalpojumus.

Tomēr, ņemot vērā pašvaldību iebildumus, valdības komitejā nolemts strīdīgo normu no grozījumiem svītrot, kas nozīmē, ka būtībā atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējus savā administratīvajā teritorijā arī turpmāk izvēlēsies pašvaldības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!