Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien atbalstīja deputāta Ingmāra Līdakas (ZZS) izdošanu administratīvajai sodīšanai par nesadarbošanos ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

Līdaka pats deputātus aicināja izdot viņu sodīšanai. "Pārkāpums ir izdarīts. Sods ir jāsaņem," uzsvēra politiķis. Viņš informēja, ka VID visu nepieciešamo informāciju šomēnes ir iesniedzis. Turklāt amatpersonas deklarācijā no tā nekas nemainoties, un viņš ne no sabiedrības, ne valsts, ne VID neko neesot slēpis.

Deputāti vienbalsīgi nobalsoja par Līdakas izdošanu administratīvajai sodīšanai.

Valsts ieņēmumu dienests konstatējis, ka Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) kā zemnieku saimniecības "Skari" amatpersona nav iesniedzis gada ienākumu deklarāciju par 2012.gadu. Turklāt politiķis deklarācijas nav iesniedzis arī par 2011. un 2010.gadu un par to vairākkārt ir saņēmis rakstiskus brīdinājumus.

VID vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) norāda, ka šāda bezdarbība ir vērtējama kā nesadarbošanās ar nodokļu administrāciju. Līdaka ir pārkāpis likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" un likumu "Par nodokļiem un nodevām".

VID par pārkāpumiem ir noformējis administratīvā pārkāpuma protokolu un lūdzis Saeimas atļauju saukt deputātu pie administratīvās atbildības par izdarītajiem pārkāpumiem.

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 159. pants paredz, ka par nodokļu administrēšanai un kontrolei nepieciešamās pieprasītās informācijas nesniegšanu nodokļu administrācijai personai var uzlikt naudas sodu līdz 700 eiro, atņemot valdes loceklim tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās vai bez tā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!