Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ierosinājusi ētikas kodeksa pārkāpuma lietu pret Valdi Kalnozolu (ZZS).

Lieta ierosināta pēc Saeimas deputātes Lolitas Čigānes (V) aicinājuma komisijai izvērtēt, vai Kalnozola rīcībā nav saskatāmi Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumi.

Ziņots, ka Čigāne lūdza Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju izvērtēt Kalnozola rīcības atbilstību ētikas kodeksam, ņemot vērā viņa izteikumus komisijas sēdē. Viņa norādīja, ka sanāksmes laikā, diskutējot par Latvijas pozīciju Eiropadomē, Kalnozols vairākkārt izteica "nepamatotus un aizskarošus apgalvojumus".

"Tā vietā, lai izteiktu savu viedokli par nacionālo pozīciju, Kalnozols aicināja: "Es redzu, ka mums ir tādas personiskās lietas. Varbūt to atrisinām, es jūs paaicinu uz restorānu, izrunājamies un varbūt tās personiskās lietas neizliekam šeit, komisijā, ja jums nav iebildumu." Vēlāk Kalnozols norādīja: "Es saprotu, ka jums varbūt es kā vīrietis simpatizēju." Sēdes nobeigumā Kalnozols izteica šādu lūgumu: "Čigānes kundze, es jūs ļoti lūdzu savākt savas simpātijas pret mani," teikts Čigānes iesniegumā.

Plānots, ka lietas izskatīšanu komisija uzsāks 3. augustā.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārrauga Saeimas deputātu ētikas kodeksa ievērošanu un izskata Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu lietas.

Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietas izskatīšanu komisija uzsāk ne vēlāk kā nedēļas laikā pēc tās ierosināšanas. Savukārt lietu komisija izskata atklātā sēdē ne vēlāk kā divas nedēļas pēc lietas ierosināšanas. Komisija ar divu trešdaļu balsu vairākumu var nolemt par slēgtas sēdes rīkošanu.

Saskaņā ar Kārtības rulli par Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu komisija var pieņemt vienu no šiem lēmumiem: izteikt deputātam mutvārdu brīdinājumu, kas tiek atzīmēts komisijas protokolā; izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu; izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" vai arī ierosināt Saeimai liegt deputātam runāt Saeimas sēdē un sagatavot attiecīgu Saeimas lēmuma projektu; ierosināt Saeimai izslēgt deputātu uz vienu līdz sešām Saeimas sēdēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!