Foto: LETA

Saeimas Juridiskā komisija otrdien noraidīja deputāta Veiko Spolīša ( V) priekšlikumu grozījumiem Civillikumā, kas paredz partnerattiecību legalizāciju, portāls "Delfi" uzzināja komisijas sēdē.

Jau vēstīts, ka Spolīša iesniegtais priekšlikums paredz ieviest jaunu civiltiesisku institūtu - "partnerību", kas tiesību un pienākumu ziņā būtu pielīdzināms Civillikumā minētai tiesību institūcijai - laulībai.

Komisija savu lēmumu pamatoja ar juridiskiem apsvērumiem - proti, Spolītis savu priekšlikumu iesniedzis likumprojekta 3.lasījumam, kad tik būtiskas izmaiņas neveic, turklāt priekšlikums neatbilst likuma nodaļai un skar pantu, kas no likuma jau izslēgts.

Iesniegtais priekšlikums paredzēja atjaunot Civillikumā 40. pantu, nosakot, ka jebkuras divas fiziskas personas var nodibināt partnerību, kam ir tādas pašas funkcijas kā laulībai izņemot to, ka tajā var stāties tikai no 18 gadu vecuma. Partnerībai nav paredzēts 16 gadu izņēmums (personas, kas sasniegušas 16 gadu vecumu, laulībā drīkst stāties ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu), kā arī partnerību nevarēs noslēgt baznīcās un dievnamos.

Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (NA) klāstīja, ka ministrijai ir trīs veidu iebildumi pret Spolīša priekšlikumu, tostarp procesuāli - likumprojekts ir par apbūves tiesību regulējumu, bet trešajā lasījumā iesniegts priekšlikums, kas konceptuāli ir par citu jautājumu. "Šāda prakse nav īsti laba," viņš teica. Turklāt Civillikuma 40.pants ir sadaļā par laulības noslēgšanu, tādēļ partnerattiecību regulējums šajā likuma sadaļā neiederas. 

"Ja būtu nopietna vēlme radīt jaunu tiesību institūtu, kā minimums būtu nepieciešama jauna apakšnodaļa," sacīja Iesalnieks.

Tāpat viņš vērsa uzmanību uz to, ka piedāvātā partnerība faktiski dublētu laulību, ar dažiem izņēmumiem, tostarp pārkāpjot līdz šim noteikto ierobežojumu par laulību starp divām viena dzimuma personām. "Tā kā laulība starp sievieti un vīrieti ir nostiprināta Satversmē, TM uzskata, ka priekšlikums ir vērsts uz laulībai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu," teica Iesalnieks, piebilstot, ka, atbalstot priekšlikumu, šādu normu varētu apstrīdēt kā neatbilstošu Satversmei.

Tikmēr Spolītis uzsvēra, ka jautājums ir par ģimenes veidošanu. "Ģimenes modeļi gadu tūkstošu laikā ir izveidojušies dažādi," viņš teica. Tā kā liela daļa Eiropas valstu ir pieņēmušas partnerattiecību regulējumu,  Latvijai tā būtu iespēja sekot eiropeizācijas labākajām tradīcijām.

Vienlaikus viņš atzina, ka priekšlikumu iesniedzis, lai rosinātu diskusiju par partnerattiecību regulējumu.

Pēc komisijas sēdes Spolītis žurnālistiem solīja diskusijas turpināt, lai arī viņš apzinoties, ka neatkarīga deputāta statusā tas varētu būt sarežģīti. "Tas ir jutīgs jautājums, bet mēs esam ceļa sākumā," klāstīja Spolītis, kuram parlamentā šajā jautājumā esot domubiedri.

Jau vēstīts, ka Spolītis tika iesniedzis priekšlikumu grozījumiem Civillikumā, kas paredz partnerattiecību legalizāciju.

Viņš iepriekš uzsvēra, ka priekšlikums neskar Satversmē paredzēto reliģiski civiltiesisko institūciju "laulība", kas ir savienība starp vīriešiem un sievietēm, kā arī svēto sakramentu atsevišķās tradicionālajās kristīgajās konfesijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!