Līdzvērtīgas zemes piešķiršanas pārbaudes komisija ziņojumā par kompensācijas zemju piešķiršanas likumību Rīgā, kuru otrdien iesniedza Rīgas mēram Andrim Ārgalim, secinājusi, ka zemju piešķiršanas kārtībā ir iespējama liela informācijas noplūde un tā būtu jānovērš.
Ziņojumā konstatēts, ka informācija par kompensācijas zemes saņēmēju ir brīvi pieejama, tāpēc to ļaunprātīgi var izmantot domes amatpersonas. Tāpēc komisija ierosina ieviest šifrētu kodu sistēmu un ierosina, lai par ziņu par kompensācijas zemēm neizpaušanu būtu atbildīga viena konkrēta persona.

Par komisijas secinājumiem pavēstīja domes informācijas dienesta pārstāve Laila Ivāna.

Otrs svarīgākais secinājums ziņojumā ir, ka kompensācijas zemju piešķiršana Rīgas pilsētā ir ļoti lēna un, tā turpinoties, visi rīdzinieki pie savu īpašumu kompensācijām varētu tikt tikai 25 gadu laikā.

Ziņojumā minēts, ka trīsarpus gadu laikā Rīgas domē izskatītas un pilnībā pabeigtas tikai 174 līdzvērtīgas zemes piešķiršanas lietas.

Ziņojumā arī konstatēts, ka 43% no visiem kompensācijas zemju piešķiršanas gadījumiem jeb 75 gadījumos ir mainījies kompensācijā saņemtās zemes īpašnieks. Tomēr komisijas kompetencē nav pārbaudīt, kas ir kļuvuši par jaunajiem zemes īpašniekiem, un to noskaidrot Ārgalis lūgs prokuratūrai, skaidroja Ivāna.

Pagaidām domes priekšsēdētājs iepazinies tikai ar ziņojuma secinājuma daļu, bet solījis arī dokumenta sīku izpēti, informēja domē.

Komisija pārbaudīja līdzvērtīgās zemes piešķiršanas likumību laikposmā no 1997.gada aprīļa līdz šā gada oktobrim ieskaitot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!