Foto: LETA

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija konceptuāli atbalstījusi Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa Saeimā iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. Likumprojekts paredz, ka nepilsoņa statusu izbeidz piešķirt pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušiem nepilsoņu bērniem.

Likumprojekts paredz pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušos nepilsoņu bērnus atzīt par Latvijas pilsoņiem, ja vien bērna vecāki nav vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu bērnam un bērns nav citas valsts pilsonis.

Kā sēdes sākumā informēja Valsts prezidenta padomnieks Jānis Pleps, Vējoņa ieskatā šis ir piemērots brīdis, lai noteiktu, ka Latvija vairs nepiešķir nepilsoņu statusu. Lai to izdarītu, tiek piedāvāts jauns likums, nevis rosinātas izmaiņas esošajos. Kā skaidroja Pleps, tas parādītu simbolisko nozīmi.

Vējonis šo iniciatīvu parlamentā iesniedzis atkārtoti. Iepriekš 12. Saeima noraidīja prezidenta iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. 12. Saeimā iniciatīva nerada atbalstu, taču 13. Saeimā atbalstītāju skaits varētu būt krietni lielāks. Pilsonības komisijas sēdē trešdien publisku atbalstu tai pauda gan "Attīstībai/Par!", gan "Jaunā Vienotība".

Deputāts Artūrs Toms Plešs (A/P) pauda, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks atbalsta Vējoņa iniciatīvu un piekrita Valsts prezidenta padomniekam Plepam, ka tas ir simbolisks žests. Parlamentārietis arī informēja, ka "Attīstībai/Par!" rosina domāt par to, vai nepilsoņu statusu nevajadzētu atcelt visiem bērniem līdz 15 gadu vecumam.

Komisijas vadītājs Andrejs Judins (JV) uzstāja, ka nepilsoņu statusa piešķiršana ir jābeidz. Arī "Jaunā Vienotība" atbalstīs šo likumprojektu. Arī deputāts Armands Krauze (ZZS) pauda, ka atbalstīs likumprojektu, lai gan iepriekš – 12. Saeimā balsojis "pret".

Kritiski par ieceri komisijas sēdē bijā Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un Nacionālās apvienības (NA) deputāti. Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP) aicināja deputātus nesteigties ar Vējoņa iesniegtā likumprojekta atbalstu un aicināja uz jautājumu par nepilsoņiem skatīties daudz plašāk, sakot, ka jāatgriežas pie diskusijas, kāpēc Latvijā vēl ir nepilsoņi. Viņa uzsvēra, ka pilsonība un Latvijas pase kabatā neveido piederību Latvijai. Tāpat Beitnere-Le Galla pārmeta prezidentam, ka šis jautājums tiek virzīts populistiski.

NA deputāts Ritvars Jansons informēja, ka viņa politiskais spēks balsos pret šādu ierosinājumu. NA uzskata, ka pilsonība nav dāvana. "Ne jau ar mākslīgu pilsonības uzspiešanu mēs panāksim lojalitāti valstij," atzina deputāts.

Ziņots, ka likumprojekts neattiecas uz personām, kuras dzimušas un nepilsoņa statusu ieguvušas pirms 2020. gada 1. janvāra. Attiecībā uz šīm personām arī turpmāk piemērojams spēkā esošais likuma "Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības" regulējums, kā arī Pilsonības likumā paredzētās naturalizācijas un atzīšanas par pilsoni iespējas.

Atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2014. gadā kā nepilsoņi reģistrēti 74 dzimušie bērni, 2015. gadā – 77 bērni, 2016. gadā – 47 bērni, 2017. gadā – 51 bērns, bet 2018. gadā – 33 bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!