Foto: LETA
Saeimas Pieprasījuma komisija trešdien ar balsu vairākumu noraidīja "Saskaņas centra" deputātu iesniegto pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskis (V) par bezatbildību palīdzības sniegšanā Mālpils novada Upmales ciema katastrofā cietušajiem.

Par pieprasījumu nobalsoja četri komisijas deputāti, pret - deviņi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūžs (ZRP), kuru premjers bija deleģējis piedalīties Pieprasījuma komisijas sēdē, informēja deputātus, ka valdība ir piešķīrusi no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Mālpils novada domei 10 000 latu, lai 50% apmērā segtu pašvaldības izmaksātos sociālos pabalstus katastrofā cietušajiem.

Sprūdžs arī informēja deputātus, ka Mālpils novada sprādzienā cietusī māja ir apsekota un speciālisti ir atzinuši, ka tā ir renovējama. Pagaidām māja tiks iekonservēta, kam, pēc ministra teiktā, tiks izlietots valdības sniegtais finansējums. Mājas renovācijas plāns tiks izstrādāts nākamgad, un tad arī Mālpils pašvaldība varēs vēlreiz lūgt finansiālu palīdzību no valsts.

Pieprasījumā deputāti bija jautājuši, kādēļ premjers Dombrovskis nav nodrošinājis atbilstošu Ministru kabineta noteikumu pieņemšanu, kas noteiktu kārtību, kā tiek sniegta palīdzība iedzīvotāju izraisītas katastrofas upuriem.

Likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" Saeima ir uzdevusi Ministru kabinetam jau 2007.gadā izstrādāt noteikumus par kārtību, kādā valsts sniedz palīdzību dzīvojamās mājas īpašniekiem mājas renovācijā, ja tās tehniskais stāvoklis atzīts par bīstamu cilvēku dzīvībai vai veselībai, kā arī mājas renovācijai, kurā jālikvidē nelaimes vai citas katastrofas sekas.

Pieprasījuma komisijas deputāti tika informēti, ka šādu noteikumu izstrādāšana atrodas Ekonomikas ministrijas (EM) pārziņā. Noteikumu izstrādāšana esot atlikta līdz 2013.gadam, jo krīzes apstākļos valdībai palīdzības sniegšanai šādos gadījumos neesot naudas.

Mālpils novada dome bija lūgusi arī piešķirt sprādzienā cietušās mājas renovācijai līdzekļus no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. EM esot atbildējusi, ka tas nav iespējams, jo ERAF līdzekļi tiek izlietoti tikai māju siltumefektivitātes uzlabošanai.

Pieprasījuma komisija tomēr nolēma nosūtīt vēstuli Ministru kabinetam, lūdzot iespējami ātrāk izstrādāt noteikumus, kurus paredz likums "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā".

Kā jau ziņots, 16.oktobrī Mālpils novada Upmales ciemā notika sprādziens trīsstāvu dzīvojamajā mājā. Sprādziena rezultātā tika izpostīta un sagrauta lielāka daļa no 18 ēkā esošajiem dzīvokļiem un bez pajumtes palika vairāk nekā 30 cilvēku. Negadījumā dzīvību zaudēja seši dzīvojamās mājas iedzīvotāji.

Mālpils novada pašvaldība ir sniegusi cietušajiem iedzīvotājiem sociālo palīdzību ārkārtas situācijā saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!