Foto: LETA
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ceturtdien vēl nelēma, vai virzīt balsojumā Saeimā jautājumu par parlamentārieša Ata Zakatistova ("KPV LV") izdošanu kriminālvajāšanai. Komisija vienojās, ka par to tiks lemts sēdē 15. maijā, kad deputāti uzklausīs arī prokuroru.

Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) klātesošajiem darīja zināmu, ka šodien prokurors aizņemtības dēļ uz komisijas sēdi ierasties nevarēja. Viņa pieļāva, ka komisijas deputātiem varētu būt vairāki jautājumi saistībā ar šo lūgumu par izdošanu.

Līdz ar to Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nolēma, ka sēde par šo jautājumu notiks 15. maijā. Sēdē piedalīsies arī prokurors.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) marta beigās nosūtījis krimināllietas materiālus Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret uzņēmēju Viesturu Tamužu un Saeimas deputātu Zakatistovu.

Izmeklēšanā KNAB bija konstatējis, ka krāpšana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs līdz ar to kriminālprocesa ietvaros sākts process arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

KNAB ieskatā abas aizdomās turētās fiziskās personas vienojušās par naudas izkrāpšanu no kādas citas juridiskās personas. Uzņēmējs Tamužs maldinājis juridiskās personas amatpersonas par Zakatistova konsultāciju nepieciešamību. Proti, līgums par konsultācijām noslēgts starp Zakatistova uzņēmumu "Per capita" un kompāniju "Eco Baltia", kurā Tamužs ir padomes priekšsēdētājs.

Taču KNAB kriminālprocesā secinājis, ka par līgumos noteiktajām konsultācijām samaksāts 26 620 eiro, taču patiesībā šādas konsultācijas nemaz nav sniegtas.

24. aprīlī, prokurors Saeimai nosūtīja lūgumu Zakatistovu izdot kriminālvajāšanai par Krimināllikuma 177. panta 3. daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Krimināllikuma 177. panta 3. daļa paredz atbildību par krāpšanu lielā apmērā.

Attiecībā uz uzņēmēju Tamužu prokurors jau aprīļa sākumā pieņēma lēmumu par viņa saukšanu pie kriminālatbildības pēc šī paša likuma panta.

Par krāpšanu lielā apmērā var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Pats Zakatistovs jau iepriekš žurnālistiem paudis, ka noliedz jebkādu vainu. Viņš vērtēja, ka viņam būs iespēja savu nevainību pierādīt tiesā, ja lieta līdz tai nonāks. Tāpat viņš atzina, ka, visticamāk, mandātu nenoliks, bet šis jautājums viņam vēl jāpārrunā ar ģimeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!