Foto: LETA

Valsts prezidentam Raimondam Vējonim ar Latvijas medijiem vajadzētu runāt tikai latviešu valodā, atbildot uz žurnālistu jautājumu pēc tikšanās ar prezidentu, viedokli pauda Valsts valodas komisijas (VVK) vadītājs Andrejs Veisbergs.

"Vecās un, domājams, ka arī jaunās komisijas viedoklis ir, ka prezidentam vajadzētu ar Latvijas medijiem runāt tikai latviski," sacīja Veisbergs.

Veisbergs pieļāva, ka VVK sastāvs varētu mainīties. "Acīmredzot, tiks nedaudz pamainīts komisijas sastāvs. Ne ļoti radikāli, bet vienkārši atjaunināts. Komisijas darba uzdevumi ir palikuši tie paši, kā arī formāts, visticamāk, nemainīsies," viņš teica.

Veisbergs, atbildot uz žurnālistu jautājumu, sacīja, ka prezidents aicinājis viņu turpināt vadīt VVK, kam viņš ir piekritis. Vējonim pēc stāšanās amatā ir jāakceptē VVK sastāvs, kā to paredz komisijas nolikums.

Taujāts par aktualitātēm komisijas darbā, Veisbergs atklāja, ka jārisina ir apmācības valodas jautājums skolās, kas "šobrīd ir nedaudz uzkārts". "Tad ir jautājums par televīzijas kanālu krievu valodā. Vecajai komisijai bija skaidrs viedoklis, ka šāds kanāls nav vajadzīgs," viņš uzsvēra.

VVK ir Valsts prezidenta pārraudzībā esoša koleģiāla institūcija bez juridiskas personas statusa. Komisija ir izveidota uz nenoteiktu laiku. Komisijas personālsastāva pilnvaru laiks ir trīs gadi. Komisijas sastāvā ir dažādu valodniecības nozaru speciālisti, kultūras, zinātnes un izglītības eksperti, kā arī citi sabiedrības pārstāvji. Komisijas sastāvu apstiprina Valsts prezidents.

Informāciju prezidenta mājas lapā liecina, ka līdzšinējā VVK darbojās arī IZM Konsultatīvās padomes mazākumtautību izglītības jautājumos priekšsēdētājs Romāns Alijevs, Ventspils Augstskolas asociētā profesore, LU Matemātikas un informātikas institūta pētniece Maija Baltiņa juriste, žurnāla "Jurista Vārds" galvenā redaktore Dina Gailīte, apgāda "Lielvārds" valdes priekšsēdētājs Aivars Gribusts, Dr.philol. Dzintra Hirša, Valsts valodas centra Valodas kontroles daļas vadītājs Antons Kursītis, LZA īstenā locekle, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas rektore profesore Dace Markus, rakstnieks, Latvijas Rakstnieku savienības valdes loceklis Valdis Rūmnieks, "Tilde" valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs. 2011.gadā atjaunotajā komisijas sastāvā bija arī tolaik televīzijas programmu vadītāja Ilva Liepiņa-Milzarāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!