Foto: LETA

Balstoties statistikā par zvērinātu tiesu izpildītājiem (ZTI) nodotajām lietām, trešdien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē deputāte Linda Ozola (JKP) rosināja Rīgas Namu pārvaldnieku (RNP) vērtēt arī citiem ZTI nodotās lietas.

Jau vēstīts, ka Veinberga rīcības rezultātā 89 gadus veca vientuļa sirmgalve zaudējusi gan dzīvokli, gan naudu – 28 000 eiro, un policija sākusi kriminālprocesu par krāpšanu lielā apmērā, kurā Veinbergam piemērots aizdomās turētā statuss.

Savukārt RNP tika ierosināta iekšējā pārbaude, kas tika pabeigta 19. janvārī. Tās rezultātā nolemts trīs darbiniekus saukt pie disciplināratbildības, kā arī rezultāti nosūtīti Valsts policijai un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Ozola norādīja, ka tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs nav vienīgais, kas statistikā "lec ārā" uz vispārējā fona – pretēji citiem ZTI, kas gada laikā saņem uz vienas vai abu roku pirkstiem saskaitāmas lietas, uzskatāmi lielāks lietu skaits ir tādiem ZTI kā Mārtiņš Eglītis, Kalvis Dūrītis, savukārt 2020. gadā uzskatāmi lietu skaits pieaudzis arī Dainai Priedniecei.

Tāpēc Ozola rosināja RNP analizēt arī pārējiem ZTI nodotās lietas, kā arī, ja tas ir iespējams, padarīt ZTI nodoto lietu apjomu padarīt publiski pieejamu.

Savukārt RNP valdes priekšsēdētājs Rolands Neimanis norādīja, ka šobrīd uzņēmumā papildus indikāciju par negodprātīgiem darbiniekiem nav – visa pieejamā informācija ir nodota Valsts policijai un KNAB, bet uzņēmumā iekšējā izpēte turpināsies, solīja Neimanis.

Kā norādīja valdes loceklis Bernhards Maļinovskis, tad kopumā desmit gadu laikā RNP sadarbojusies ar ap 100 ZTI, dažādos periodos koncentrācija uz vienu vai otru tiesu izpildītāju ir mainījušās, taču precīzu iemeslu tam nav iespējams noteikt. Arī šī statistika par sadarbību ar ZTI ir nodota atbildīgajām iestādēm tālākai izvērtēšanai.

Maļinovskis arī skaidroja, ka patlaban norit darbs pie kritērijiem, lai noteiktu regulējumu ZTI izvēlei, lai šis lietu sadalījums būtu vienmērīgs, jo pašreizējais likuma regulējums ir pārāk plašs un skaidri to nedefinē.

RNP valde pirmdien iepazīstināja komitejas deputātes ar hronoloģisku gaitu, kā attīstījušies notikumi saistībā ar medijos izskanējušo informāciju par ZTI Veinbergu un pensionāri, kas iespējams negodprātīgas rīcības dēļ ir zaudējusi naudu un dzīvokli.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš norādīja, ka šī nav pirmā shēma, kurā salīdzinoši neliela parāda dēļ tiek zaudēts mājoklis vai iespaidīgi naudas līdzekļi un kurā centrālā persona ir tiesu izpildītājs Veinbergs.

Viņa rīcība ir tikusi vērtēta arī Tieslietu ministrijā.

Veinbergs raidījumam rakstiski apgalvojis, ka bez dzīvokļa pārdošanas nebūtu iespējams apmierināt piedzinēja prasījumus saprātīgā termiņā, kā arī to, ka likums tieši nenosakot, ko darīt ar atlikumu no summas par izsolē pārdotu dzīvokli.

Veinberga vārds arī parādās portāla "Delfi" apkopotajā pelnošāko tiesu izpildītāju sarakstā, kur viņš ieņēma otro vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!