Foto: DELFI

Kompensācijas par neapmaksātajām darba stundām iekšlietu sistēmā strādājošajiem kā pirmajiem tiks izmaksātas tiem, kuri no dienesta jau ir atvaļinājušies, teica iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ("Vienotība").

Ministrs uzsvēra, ka norēķināšanās ar šiem darbiniekiem esot prioritāte, kā arī to, ka šiem cilvēkiem nevar piedāvāt nostrādātās stundas kompensēt ar atpūtas laiku.

"Tiem, kas turpina darbu iekšlietu struktūrā, var tikt piedāvāts, piemēram, atpūtas laiks par nostrādātajām un neapmaksātajām stundām vai arī šīs stundas tiks atlīdzinātas naudas izteiksmē, piešķirot kompensāciju," sacīja Kozlovskis. Viņš apliecināja, ka kompensācijas darbiniekiem tiks izmaksātas vienā maksājumā, nevis sadalītas, piemēram, pa desmit mēnešiem.

Jautāts par valdības lēmumu sadalīt iekšlietu sistēmā strādājošajiem nepieciešamo summu, šogad kompensācijām paredzot tikai daļu no nepieciešamās summas, Kozlovskis sacīja, ka tādas ir budžeta iespējas un nav iespējams vienā dienā izmaksāt kompensācijas visiem. Svarīgākais esot valdības lēmums veikt šo izmaksu. Viņaprāt, arī iekšlietu sistēmas darbinieku arodbiedrībām nevajadzētu būt iebildumiem pret to, ka kompensācijas varētu tikt izmaksātas nākamgad.

Ministrs norādīja, ka tiek turpināts darbs gan pie kompensāciju apjoma aprēķināšanas, gan arī turpmākā darba plānošanas, iesaistot arī sociālos partnerus. Katram, kam kompensācija pienākas, tā tikšot aprēķināta individuāli.

Tāpat valdība devusi mēneša termiņu, lai Iekšlietu ministrija (IeM) piedāvātu savus turpmākos risinājumus darba laika organizēšanai iekšlietu struktūrā.

Valdība otrdienas sēdes laikā iepazinās ar IeM sagatavoto konceptuālo ziņojumu par aptuveni 5000 iekšlietu sistēmas darbinieku neapmaksātajām darba stundām, kuru kompensēšana valstij izmaksās vairāk nekā 22 miljonus eiro un konceptuāli atbalstīja kompensāciju izmaksu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Šogad izmaksājamo kompensāciju virsstundu darba samaksas un piemaksas par nakts darbu kompensācijas izdevumu segšanai nepārsniegs septiņus miljonus eiro. Pārējo summu paredzēts iekļaut 2017. gada budžeta veidošanas procesā un to arī piešķirt no 2017. gada budžeta.

Tāpat jau vēstīts, ka IeM valdībā prasa 22 miljonus eiro, lai kompensētu aptuveni 5000 iekšlietu struktūru darbinieku - Valsts policijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, kā arī Valsts robežsardzē un Ieslodzījumu vietu pārvaldē (IeVP) strādājošo - neapmaksātās darba stundas. Darba stundas līdz šim nav apmaksātas par laiku, ko darbinieki pavadījuši darbā, bet kas nav ieskaitīts kopējā darba apjomā, piemēram, pusdienu pārtraukumi, kuru laikā ugunsdzēsēji nav varējuši pamest savus dežūras posteņus.

Atsevišķu iekšlietu struktūru arodbiedrību vadītāji par kompensāciju izmaksu varētu turpināt tiesāties. Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības prezidents Agris Sūna norādīja, ka viņš nav mierā ne ar to, ka kompensācijas netiks izmaksātas visiem uzreiz, ne arī ar to, ka izmaksās tikai 22 miljonus eiro. "Šis aprēķins, kas ir tikai par pēdējos divos gados nostrādātajām virsstundām, ir aisberga redzamā virsotne. Cilvēki jau gadiem tiek apzagti," sacīja Sūna. Viņš norādīja, ka tiek apsvērta doma tiesu darbus turpināt. "Dialogs bez tiesas sprieduma mūsu valstī laikam nav iespējams," izteicās Sūna, piebilstot, ka tiesu darbi varētu sekot par to, ka policistiem un ugunsdzēsējiem netiek pienācīgi maksāts par svētku dienām.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUDG) amatpersonu un darbinieku LAKRS arodorganizācijas priekšsēdētājs Aleksandrs Gulbis sacīja, ka viņu neapmierina valdības lēmums neizmaksāt visu summu uzreiz. "Darbinieki nav aizdevējs valstij. Šī summa ir aprēķināta tikai par diviem gadiem, kaut arī šāda situācija reāli pastāv gadus desmit. Valdībai vajadzēja sameklēt visu summu un samaksāt," norādīja Gulbis. Viņš norādīja, ka arodbiedrība tuvāk iepazīsies ar to, kādā veidā šī kompensācijas izmaksa iecerēta, un tad lems, vai tiesāties ar VUGD.

Savukārt Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības (LIDA) valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns sacīja, ka arodbiedrība jau ir mierā ar to, ka valdība ir akceptējusi 22 miljonu eiro izmaksāšanu kompensācijās. Pret to, ka kompensācijas tiks izmaksātas pa daļām un laika gaitā, viņam kategorisku iebildumu neesot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!