Kompensējamo zāļu saraksts (KZS) no 2010.gada 1.janvāra tiek papildināts ar 83 jaunām zālēm un piecām medicīniskajām ierīcēm. KZS jau iekļautajiem 153 medikamentiem un trīs medicīniskajām ierīcēm ir izdevies samazināt cenas no 4% līdz 39%, informēja Veselības ekonomikas centra sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Lapiņa.

Šī zāļu cenu samazinājuma prognozējamais ietaupījums 2010.gadā vērtējams ap 3,9 miljoniem latu.

Kopumā no 2010.gada 1.janvāra KZS būs 1218 zāles un 149 medicīniskās ierīces. Visām līdz šim no valsts budžeta apmaksātajām diagnozēm līdzšinējais valsts kompensācijas apjoms (100%, 75% vai 50 %) paliek nemainīgs. Papildus no 2010.gada 1.janvāra kompensējamo zāļu sarakstā pirmo reizi tiek iekļautas arī 27 zāles HIV/AIDS infekcijas ārstēšanai.

2010.gadā trūcīgajām personām tiks pilnībā apmaksāti kompensējamie medikamenti, ja gada laikā pacients šo medikamentu iegādē būs iztērējis 50 latus.

Medikamentu iekļaušanai Kompensējamo zāļu sarakstā (KZS) ir tiesības pieteikt ikvienam zāļu ražotājam un izplatītājam, norādot arī attiecīgā medikamenta cenu.

Zāļu kompensācijas kārtība Latvijā ir izveidota balstoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu. Zāļu kompensācijas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!