2004. gada otrajā pusgadā veiktie grozījumi kompensējamo zāļu sarakstā dod iespēju palielināt zāļu pieejamību pacientiem par apmēram Ls 200 000 gadā, portālam “Delfi” pastāstīja ministrijā.
Veselības ministrija (VM) regulāri veic vairākas izmaiņas kompensējamo zāļu sarakstā, dārgākās zāles aizvietojot ar tādas pašas kvalitātes lētākām zālēm. Lai gan pārāk biežas izmaiņas kompensējamo zāļu sarakstā rada neērtības ārstiem un farmaceitiem, tomēr, regulāri iekļaujot sarakstā zāles, kuras ir lētākas par sarakstā jau esošām, kā arī samazinot kompensācijas bāzes cenu, tiek nodrošināta iespēja šīs zāles izrakstīt vairāk cilvēkiem. Izmaksu efektīvi pasākumi jāveic, lai novērstu risku, ka gada beigās pacientiem tiktu liegta pieejamība kompensējamām zālēm pieaugošā līdzekļu deficīta rezultātā, pastāstīja VM

VM, arī veidojot 2005.gada budžetu, izvērtējusi prioritātes un resursus un atradusi iespēju papildus kompensējamiem medikamentiem novirzīt gandrīz trīs miljonus latu, kas dos iespēju palielināt tādu medikamentu pieejamību iedzīvotājiem, kurus līdz šim iepirka centralizēti ierobežotā daudzumā.

Šogad Latvijā kompensējamiem medikamentiem no valsts budžeta tika piešķirti apmēram 20 miljoni latu. Informācija par izmaiņām kompensējamo zāļu sarakstā ir publiski pieejama Zāļu cenu aģentūras mājas lapā: www.zca.lv. Izmaiņas tiek publicētas arī laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!