Foto: LETA
Trešdien, 25. augustā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē konceptuālu deputātu atbalstu guva priekšlikums noteikt, ka epidemioloģiski drošu pasākumu veikšanai nevakcinētie profesiju pārstāvji drīkstēs darbā atrasties arī ar negatīvu Covid-19 testu, kas veikts par pašu līdzekļiem.

Komisijas vadītājs Juris Rancāns (JKP) piedāvāja grozīt deputātes Regīnas Ločmeles (S) iesniegto priekšlikumu strīdīgajā Covid-19 likumprojektā, ka epidemioloģisku drošu pakalpojumu sniegšanai derēs ne tikai vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, bet arī negatīvs Covid-19 tests, kas būs jāveic par savu naudu.

Tas paredzētu, ka persona pirms darba veic Covid-19 eksprestestu, kurš derīgs 24 stundas, par saviem līdzekļiem. Tas neattiektos uz medicīnas un sociālās aprūpes darbiniekiem.

Deputāts Atis Zakatistovs norādīja, ka gadījumā, ja tiek noteiktas konkrētas grupas, kam jāuzrāda vakcinācijas sertifikāts, likumā jāiestrādā norma, ka arī Saeimas deputātiem jāvakcinējas. Tam piekrita arī parlamentārietis Ainars Latkovskis (JV).

Deputāti vēl vienojās diskusijas par šo jautājumu turpināt ceturtdien, lai nonāktu pie vienota kopsaucēja komisijā esošo parlamentāriešu vidū.

Deputāti konceptuāli vienojas

Rancāns (JKP) norādīja, ka ja Saeima var uzsākt darbu klātienē, deputātiem klātesot ar negatīvu Covid-19 testu, tad tas būtu jāatļauj visiem sabiedrības locekļiem.

Vienlaikus viņš rosināja, ka divām grupām - mediķiem un sociālās aprūpes centru darbiniekiem - būtu izņēmums un tur būtu jābūt vakcinētiem.

ZZS deputāts Raimonds Bergmanis atbalstīja negatīvu Covid-19 testu, tam piekrita arī Ainars Latkovskis (JV), kurš pauda, ka negatīvais tests būtu jāattiecina uz visiem, neatkarīgi no profesijas.

Parlamentārietis Māris Možvillo (PCL) uzsvēra dažādos Covid-19 testu veidus un to, ka būtu jānosaka, kāds tests der šīm analīzēm, taču vienlaikus norādīja, ka testam nevajadzētu būt par maksu, jo "veselam cilvēkam nav jāpierāda, ka viņš nav slims".

Arī Ivans Klementjevs (S) norādīja, ka iespējai veikt Covid-19 testu, lai varētu pildīt darba pienākumus, vajadzētu būt bez maksas.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Atis Zakatistovs norādīja, ka analoģija ar Saeimu ir jārespektē un nevajadzētu šķirot profesijas, kuru pārstāvjiem jābūt vakcinētiem, taču vienlaikus norādīja, ka testēšanai jābūt par maksu. Arī Mārtiņš Šteins (AP) uzsvēra, ka testam būtu jābūt par maksu.

Savukārt deputāts Edvins Šnore (NA) ierosināja diferencēt, kurās jomās tests būtu jāveic par savu naudu un kurās jomās valsts varētu apsvērt to apmaksāt.

Eksperti izvairīgi

Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) atgādināja, ka tests 100% neizslēdz to, ka cilvēkam nav Covid-19 infekcija un regulāra testēšana neved sabiedrību uz Covid-19 izskaušanu. Viņš nesaredz, ka vakcinētām un negatīvu Covid-19 testu saņēmušiem cilvēkiem apstākļi būtu vienlīdz droši.

"Vakcinācija medicīnas personām ir ārkārtīgi būtiska, jo slimnīcās ir jāgarantē, ka cilvēks, kurš atnāk bez infekcijas, slimnīcā šo infekciju nesaņem. Jāgarantē pacienta drošība," uzsvēra Dūrītis.

LM parlamentārā sekretāre Evita Zālīte uzsvēra, ka vakcinācija ir vienīgā iespēja, kā SAC cilvēkus var pasargāt un brīdināja politiķus par lēmuma pieņemšanas atbildību. Aicinājumu atbalstīt valdības piedāvāto risinājumu pauda arī Labklājības ministrijas pārstāvis Aldis Dūdiņš.

VM Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane norādīja, ka testēšana skolās ir papildus drošības līdzeklis, jo ir bērni, kuri vecuma dēļ nevar vakcinēties. Tests nedod tādu infekcijas izplatības riska samazinājumu kā vakcinācija, uzsvēra speciāliste.

Dūrītis norādīja, ka nevar izslēgt, ka kāds no deputātiem varētu pamest darbu, ja būtu nepieciešams sadarbspējīgs sertifikāts, taču vakcinējušies medicīnas nozarē ir teju 80%, savukārt vienu vakcīnas devu saņēmuši 90%.

Jau ziņots, ka trešdienas, 25. augusta, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē tika turpināts steidzamības kārtā izskatīt 162 iesniegtos priekšlikumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!