Foto: morgueFile

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja Noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas izpildes likumu un grozījumus vairākos citos likumos, kas paredz pilnveidot un efektivizēt noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas mehānismu.

Likumprojektus Saeimas deputāti atbalstīja bez diskusijām.

Kā iepriekš portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā, jaunā tiesiskā regulējuma mērķis ir nodrošināt efektīvu noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas izpildi, apmierinot pamatotus cietušo prasījumus.

Likumprojektā iekļauts pamatprincips, ka konfiskācijas izpildes rezultātā iegūtajiem finanšu līdzekļiem pamatā jānonāk valsts budžetā. No šiem līdzekļiem sākotnēji paredzēts izmaksāt tikai kaitējuma kompensāciju cietušajam un nolēmuma izpildes izdevumus.

Kā skaidroja Saeimā, jaunajā likumā paredzēti no pašreizējā regulējuma būtiski atšķirīgi konfiskācijas izpildes principi.

Uz mantu, kas atzīta par nozīmīgi iegūtu un konfiscējamu, tās ieguvējam nebūs tiesību celt īpašuma prasību, savukārt personas, kuru tiesības būs aizskartas ar mantas konfiskāciju, varēs vērsties tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu, bet nevarēs pretendēt uz mantu vai naudu, kas iegūta konfiskācijas ceļā.

Patlaban noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācija notiek Civilprocesa likumā noteiktā kārtībā, no iegūtajiem līdzekļiem sedzot ne vien cietušā kaitējuma kompensāciju, bet apmierinot arīdzan visu citu kreditoru prasījumus.

Jaunais tiesiskais regulējums paredz, ka nolēmuma par mantas konfiskāciju izpildei nav noilguma.

Vienlaikus likumprojekts nosaka kārtību finanšu līdzekļu un kustamās mantas, kā arī nekustamā īpašuma konfiskācijas izpildei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!