Valdība ceturtdien ārkārtas sēdē konceptuāli apstiprināja mājokļa nodokļa ieviešanu, kas paredz visiem mājokļiem no nākamā gada sākuma ieviest vienādu likmi 0,1% apmērā no kadastrālās vērtības.

Gadījumā, ja summa, kas atbilst 0,1% no kadastrālās vērtības, ir mazāka par pieciem latiem, tad tik un tā attiecīgā mājokļa īpašniekam būs jāmaksā pieci lati gadā. Tieši šāda summa ir noteikta kā minimālais maksājums šajā nodoklī.

Pilnībā mājokļa nodokļa ieviešana būs skaidra nākamajās valdības ārkārtas sēdēs, kas plānotas tuvākajās dienās.

Diskusijas ap mājokļa nodokli aizsākās vēl pirms vairākiem mēnešiem. Sākotnēji - augusta nogalē - valdība, izvēloties no vairākiem variantiem, lēma, ka mājokļa nodokļa likme būs 0,2% no kadastrālās vērtības, taču vēlāk Saeima tā ieviešanu noraidīja, tādējādi rīkojoties pretrunā ar koalīcijas partiju, kuru deputāti parlamentā ir vairākums, parakstītajam līgumam ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Tomēr, kad kļuva skaidrs, ka nākamā gada budžets būs jākonsolidē par 500 miljoniem latu, nevis 275 vai 325, kā rosināja valdība, kā viens no konsolidācijas avotiem atkal bija minēts mājokļa nodoklis.

Šajā pirmdienā koalīcijas partijas izlēma, ka mājokļa nodokļa likme būs 0,1%, tādējādi atsakoties no progresīvām šī nodokļa likmēm. Tiesa, kā minimālā nodokļa likme būs pieci lati, kas daudzos gadījumos ir vairāk nekā 0,1% no kadastrālās vērtības, tādējādi jau izskanējušas norādes uz šī nodokļa sociālo netaisnīgumu. To trešdienas vakarā LTV raidījumā "Kas notiek Latvijā?" atzina arī vairāki politiķi un institūciju vadītāji. Pretēju viedokli pauda Tautas partijas Saeimas deputāts Vents Armands Krauklis, kurš norādīja, ka kadastrālā vērtība Latvijā atšķiras pat 8000 reižu, tādējādi arī iedzīvotāji nodoklī maksās dažādas summas.

Paredzēts, ka ienākumi no šī nodokļa nākamajā gadā būs 6,5 miljoni latu.

Paredzams, ka jau nākamajā nedēļā nākamā gada budžeta projekts nonāks Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!