Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē trešdien deputāti konceptuāli vienojās atbalstīt Tautas partijas priekšlikumu elektronisko iepirkumu sistēmu noteikt kā obligātu valsts iestāžu iepirkumiem.

Galīgo lēmumu gan deputāti plāno pieņemt nākamo sēžu laikā. Deputāti uzdeva Finanšu ministrijai izvērtēt iespējas pāriet uz šādu iepirkumu sistēmu. Plānots, ka elektroniskās iepirkumu sistēmas pārraudzība tiktu uzticēta Reģionālās attīstības aģentūrai. Vienotajā sistēmā būtu jāreģistrējas uzņēmējiem. Elektroniskā iepirkuma organizētājs rīkotu atlasi uzņēmējiem, kuri var piedāvāt nepieciešamās preces atbilstoši noteiktajām specifikācijām. Tie savukārt sacenstos par zemāko iespējamo cenu.

Deputāti konceptuāli pauda atbalstu priekšlikumam, kas paredz obligātu elektronisko iepirkumu organizēt sākotnēji vienkāršākām lietām, piemēram, papīram, rakstāmpiederumiem un citām precēm, savukārt jau patlaban esot skaidrs, ka šādu konkursu nevarēs organizēt būvniecības pakalpojumiem, kā arī īpašiem iestāžu pakalpojumiem. Kā piemēru deputāti minēja situāciju, ja Zilupes pašvaldība vēlas pirkt kāda servisa pakalpojumus, tad lētākais iespējams varētu būt Rīgā, taču tas var būt neizdevīgi pašvaldībai. Vēl plānots izvērtēt, vai elektroniskos iepirkumus kā obligātus būtu jānosaka arī pašvaldībām.

Patlaban likums valsts iestādēm ļauj rīkot elektroniskos iepirkumus, taču līdz šim ne reizi tāda nav notikusi. Kā viena no galvenajām problēmām minēts tas, ka vēl aizvien reāli nedarbojas elektroniskais paraksts.

Jau vēstīts, ka TP rosinājusi noteikt elektronisko iepirkumu sistēmu kā obligātu visām valsts iestādēm, tādējādi nodrošinot iepirkumu procesa caurspīdīgumu un labākus rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!