Saeimas otrdien pirmajā lasījumā atbalstīja jauno vārda, uzvārda un tautības maiņas likumprojektu.
Likumprojekts paredz vairākas izmaiņas pastāvošajā kārtībā, kā persona tiesīga mainīt vārdu, uzvārdu vai tautību. Likumprojekta autori norāda, ka vārds un uzvārds ir viena no cilvēka privātās dzīves sastāvdaļām, un līdz ar to svarīgs identitātes un kultūras elements.


Saskaņā ar likumprojektu, vārdu, uzvārdu un tautību varēs mainīt personas, kas sasniegušas 15 gadu vecumu. Nepilngadīgajiem tam būs nepieciešama vecāku vai aizbildņu piekrišana. Izņēmuma kārtā vārdu un uzvārdu varēs mainīt arī jaunākai personai, ja viņa tēvs vai māte notiesāti par tīša, smaga nozieguma izdarīšanu un viņam atņemtas aizgādības tiesības. Plānots, ka vārdu un uzvārdu varēs mainīt vairākkārtīgi, bet tautību pēc pilngadības sasniegšanas - vienu reizi.


Patlaban vārda un uzvārda maiņai nepieciešamais vecums ir 16 gadi, kas rada neērtības tiem jauniešiem, kas saņem pamatizglītības dokumentu pirms 16 gadu vecuma sasniegšanas.


Iesniegumu vārda, uzvārda un tautības maiņai turpmāk paredzēts izskatīt mēneša laikā, turklāt plānots būtiski samazināt iesniegumam pievienojamo dokumentu klāstu - nepieciešamos izrakstus no reģistriem sagādās pati iestāde.


Patlaban iesniegumu par vārda vai uzvārda maiņu izskata trīs mēnešu laikā, bet tautības ieraksta maiņas iesniegumu izskata Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā.


Pēc Tieslietu ministrijas informācijas, vārdu vai uzvārdu gadā maina ap 1000 cilvēku, bet tautību - vidēji 30.


Par jauno likumprojektu Saeimai vēl divos lasījumos jālemj.




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!