Saeima ceturtdien bez ilgām debatēm lielā vienprātībā konceptuāli atbalstīja priekšlikumu atcelt iepriekš pieņemtos strīdīgus grozījumus ar valsts drošību saistītajos likumos, kuru izsludināšanu sestdien uz diviem mēnešiem apturēja Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga.
Saeima nolēma šos likumus izskatīt steidzamības kārtā un galīgajā lasījumā par tiem lemt jau 29.martā.

Saeima atbalstīja ieceri atcelt grozījumus likumā Par valsts noslēpumu, Nacionālās drošības likumā un Valsts drošības iestāžu likumā. Par katra likuma grozījumu atcelšanu balsoja vairāk nekā 80 deputāti.

Opozīcijā esošās partijas "Jaunais Laiks" deputāte, bijuši Satversmes tiesas tiesnese Ilma Čepāne debatēs aicināja neatbalstīt likuma izskatīšanu steidzamības kārtā, atgādinot, ka vēl pirms diviem mēnešiem koalīcijas pārstāvji apgalvojuši, ka likumi tikai veicinās normālu parlamentāro kontroli un neradīs draudus valsts drošībai, bet tagad steidzas šos grozījumus atcelt.

Vīķe-Freiberga ir apturējusi grozījumu valsts drošības iestāžu likumos publicēšanu uz diviem mēnešiem. Prezidente uzsver - grozījumu Nacionālās drošības likumā un Valsts drošības iestāžu likumā publicēšanas apturēšana ir signāls un brīdinājums visai sabiedrībai.

Koalīcijā tika panākta vienošanās, ka visi līdz šim pieņemtie grozījumi likumos tiks atcelti un visos līmeņos - parlamentā, valdībā un valsts prezidenta kancelejā tiks sākts darbs pie jauno grozījumu sagatavošanas, kuros tiks precizēti visi līdz šim diskutablie jautājumi.

Neskatoties uz to, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) no 3. aprīļa līdz 2. maijam organizēs parakstu vākšanu par tautas nobalsošanas ierosināšanu saistībā ar Valsts prezidentes Vairas Vīķes – Freibergas apturētajiem Nacionālās drošības likuma un Valsts drošības iestāžu likuma grozījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!