Foto: Saeimas administrācija
Ceturtdien, 26. augustā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē konceptuālu deputātu atbalstu guva priekšlikums noteikt, ka Saeimas deputātiem, strādājot klātienē, jāuzrāda vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Jau vēstīts, ka iepriekš Saeimas Prezidija un Frakciju padome vienbalsīgi vienojās, ka nevakcinēti vai Covid-19 nepārslimojuši deputāti Saeimas klātienes sēdēs varēs piedalīties ar negatīvu Covid-19 testu.

Tomēr komisija ceturtdien konceptuāli vienojās deputātiem ļaut klātienē piedalīties darbā tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Tas darīts, lai varētu politiski izšķirties par to, kas attiektos uz strādāšanu epidemioloģiski drošā vidē.

Priekšlikumu deputātiem nodrošināt tikai divu veidu sertifikātus iesniedza Krišjānis Feldmans (JKP). Viņš norādīja, ka saslimstība valstī turpina augt, un 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem trešdien pietuvojās "100" atzīmei. Jāatgādina, ka no atzīmes "120" valstī stājas spēkā stingrāki epidemioloģiskie ierobežojumi.

"Jābūt lielai ekspertu ignorēšanai, lai valdība veiktu tādus grozījumus, kas pie pieaugušas saslimstības ļautu Saeimai turpinātu darbu klātienē lielā cilvēku skaitā, diskutējot telpās ar apšaubāmu ventilāciju," norādīja Feldmans, paužot, ka deputātiem ir pienākums būt līdzatbildīgiem un rādīt priekšzīmi krīzē.

Feldmans atgādināja, ka Prezidija un Frakciju padome vienojās, ka Saeimā drīkst strādāt arī ar negatīvu Covid-19 testu, bet neņēma vērā deltas varianta izplatību un dinamiku Latvijas teritorijā.

"Aicinu deputātus neignorēt spēkā esošo normatīvo regulējumu, kurš paredz būtiskus socializēšanās ierobežojumus vienā telpā," norādīja Feldmans.

ZZS pārstāvis Raimonds Bergmanis pauda, ka Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas ierobežošanai ir noteikts, ka sadarbspējīgs sertifikāts attiecas arī uz negatīvu Covid-19 testu un aicināja "nelauzt šķēpus". Feldmans norādīja, ka sadarbspējīgajam sertifikātam ir trīs iespējas – vakcinācijas, pārslimošanas un Covid-19 testa rezultāts.

Māris Možvillo (PCL) norādīja, ka šis ir Feldmana mēģinājums ielikt likumprojektā "bumbu ar laika degli", kas paredzētu "obligātu vakcināciju atsevišķām grupām". Možvillo neatbalsta noteikt par pienākumu vakcinēties nevienai grupai – ne deputātiem, ne mediķiem vai sociālās aprūpes darbiniekiem.

Komisijas vadītājs Juris Rancāns (JKP) aicināja komisiju "neskaldīt matus" un opozīcijai nenodarboties ar demagoģiju. "Mums kā deputātiem ir pienākums – rādīt piemēru un tai skaitā neinficēt vēlētājus ar vīrusu," sacīja Rancāns, aicinot pārstrādāt komisijas priekšlikumu, prasot deputātiem vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Arī Ivans Klementjevs (S) neatbalstīja iespēju deputātiem noteikt prasību pēc vakcinācijas sertifikātu, savukārt Mārtiņš Šteins (AP) un Ainars Latkovskis (JV) piekrita Feldmana priekšlikumam.

Edvins Šnore (NA) norādīja, ka, lai pārliecinātu sabiedrību vakcinēties, tad deputātiem ir pienākums vakcinēties un šī norma būtu piemērojama arī Veselības ministrijas un citu ministriju ierēdņiem.

Galīgais lēmums vēl jāpieņem Saeimā 2. lasījumā.

Jau ziņots, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē trešo dienu turpina izskatīt strīdīgo Covid-19 likumprojektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!