23. un 24. augustā, atzīmējot Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas 30. gadadienu, notiek konference "Sapnis un piepildījums. Brīvība un neatkarība", lai atskatītos uz Latvijas neatkarības atgūšanas laiku. Konferences tiešraidei iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Otrdien, 24. augustā, Ārlietu ministrijā noritēs starptautiskās konferences "Sapnis un piepildījums. Brīvība un neatkarība" ārpolitikai veltītā diena, kuru atklās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Ministra uzrunai sekos paneļdiskusiju cikls par Latvijas neatkarības atjaunošanas ārpolitiskajiem aspektiem un nākotnes perspektīvām. Tā sāksies pulksten 10.

Paneļdiskusijā "Latvijas ceļš uz neatkarību ārvalstu partneru acīm" Baltijas valstīs notikušo neatkarības atjaunošanas procesu nozīmi un vietu starptautiskajā sabiedrībā apskatīs Vītauts Landsberģis, Lietuvas Augstākās padomes priekšsēdētājs (1990–1992), Lehs Valensa, Polijas prezidents (1990–1995), Staņislavs Šuškevičs, Baltkrievijas Augstākās padomes priekšsēdētājs (1991–1994) un Jons Baldvins Hanibalsons, Islandes ārlietu ministrs (1988–1995). Diskusiju vadīs Latvijas Universitātes asociētais profesors un domnīcas "Certus" valdes priekšsēdētājs Daunis Auers.

Paneļdiskusijā "No de facto uz de iure – Latvijas valstiskuma atjaunošanas ārpolitiskie aspekti un diplomātiskā dienesta atjaunošana" Latvijas neatkarības atjaunošanas procesu analizēs Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš, bijušais Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Lietuvā, Somijā, Kazahstānā, Polijā, pie Svētā Krēsla un Čehijā Alberts Sarkanis un Rīgas Stradiņa Universitātes asociētais profesors, žurnālists Edijs Bošs.

Savukārt paneļdiskusijā "Jaunie globālie izaicinājumi un Latvija. Skats uz nākotni" izaicinājumus, ar ko Latvijai jāsaskaras kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstij, apspriedīs bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Latvijas Tautas Frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns un Latvijas jauniešu delegāte ANO Natālija Knipše. Diskusiju vadīs ārlietu ministra padomniece Gunda Reire.

Pilna programma atrodama šeit.

Konference "Sapnis un piepildījums. Brīvība un neatkarība'' jau otro dienu. Konferences pirmā diena norisinājās pirmdien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Konferenci organizē Saeima, Ārlietu ministrija, 4. maija Deklarācijas klubs un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

1991. gada 21. augustā Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu", tādējādi de facto atjaunojot Latvijas valsts neatkarību un iezīmējot valsts atgriešanos demokrātisko Rietumeiropas valstu saimē. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi.

Tieši atsaucoties uz 21. augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!