Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi normatīvajos aktos, kas paredz konfiscēto automašīnu īpašniekiem palielināt maksu par spēkrata glabāšanu, būtu izdevīgi uzņēmumam, kas saistīts ar bijušiem drošības iestāžu darbiniekiem un ārzonas firmām, kuru patiesā labuma guvēji nav zināmi.
Valsts aģentūras "Materiālās rezerves" vadītājs Valērijs Koķis, otrdien valdības sēdē aizstāvot minēto projektu, kas paredzēja paaugstināt maksu, ko konfiscēto automašīnu īpašnieki maksā par auto glabāšanu no astoņiem līdz 14 latiem diennaktī, norādījis, ka lauvas tiesa no pašreizējās summas, proti, seši lati, tiek maksāti stāvvietas īpašniekiem, ar kuriem viņa vadītā aģentūra noslēgusi līgumu par stāvlaukumu izmantošanu, bet pašai aģentūrai tiek vien divi lati, ar ko ir par maz, lai segtu pieaugušās uzturēšanas izmaksas.

„Delfi” jau ziņoja, ka lēmuma pieņemšana šajā jautājumā tika atlikta, jo premjerministrs Valdis Dombrovskis norādīja, ka viņaprāt, seši lati, ko pašlaik saņemt stāvlaukumu īpašnieki, jau tā ir pārāk augsta cena. Koķis un IeM valsts sekretārs Aldis Lieljuksis gan viņam oponēja, uzsverot, ka atšķirībā no parastām stāvvietām, aģentūrai par konfiscētajiem spēkratiem ir jāuzņemas atbildība, turklāt daļa īpašnieku nemaz neizņem savus transportlīdzekļus un naudu neatmaksā, bet aģentūrai tik un tā jāmaksā par auto novietošanu.

Saskaņā ar Iepirkumu uzraudzības biroja datiem, 2006. gadā līgumu ar "Materiālajām rezervēm" par stāvlaukumu izmantošanu konfiscēto auto glabāšanai Rīgā un vairākās citās vietās Latvijā noslēdza SIA "Stabu 58", kas pieder divām firmām – SIA "Innovator" un Jaunzēlandē reģistrētam uzņēmumam "Geomark Limited". Abu šo firmu pārstāvji ir bijušie represīvo struktūru darbinieki: "Stabu 58" valdes loceklis un kādreizējais īpašnieks Vilnis Antonišķis, bijušais Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas biroja trešās pārvaldes priekšnieks, ir arī minētā Jaunzēlandes uzņēmuma pārstāvis Latvijā. Adresē (69 Ridge Road, Albany, Auckland, New Zeland) Jaunzēlandē, kur reģistrēta "Stabu 58" līdzīpašniece, ir piereģistrēti vēl vairāk nekā desmit uzņēmumi, kuru direktors ir viena persona – kāds Eriks Vanagels, kura darba vieta atrodas Londonā, un šīs firmas ir kā īpašnieki vēl vairākos savstarpēji nesaistītos Latvijas uzņēmumos.

Savukārt SIA "Innovator" pieder diviem bijušiem augsta ranga Finanšu policijas darbiniekiem - Ivaram Mileikam un Aivaram Purmalim. Mileika kādreiz bijis Finanšu policijas Operatīvā darba daļas Pārbaužu nodaļas priekšsēdētājs, savukārt Purmalis bijis Finanšu policijas priekšnieks. Pēc pievēršanās privātai uzņēmējdarbībai viņš nodarbojies ar juridiskās palīdzības sniegšanu un ir zvērināts advokāts. Pērngad viņš aizstāvējis Finanšu policijas Iekšējās drošības daļas priekšnieku Raivi Freibergu, kurš ticis apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu lietā par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes sarunu noklausīšanos.

Masu mediju uzmanību SIA "Stabu 58" piesaistīja 2008. gada pavasarī, kad TV raidījums "Nekā personīga" demonstrēja sižetu par policijas nespēju atgūt kādas personas automašīnu no SIA "Stabu 58" stāvvietas, kas ir slēgusi līgumu ar aģentūru par konfiscēto auto glabāšanu: kādu zagtu auto, ko policija atņēmusi autozaglim, sākotnēji novietoja "Stabu 58" piederošā stāvvietā. Pēc kāda laika policija nolēmusi, ka mašīna jāatdod tās saimniekam un nosūtījusi paziņojumu, ka to var saņemt stāvlaukumā Pērnavas ielā. Aģentūra "Materiālās rezerves" pieprasījusi no īpašnieka samaksāt par zaglim atņemtās automašīnas nogādāšanu stāvvietā un tās gandrīz mēnesi ilgo glabāšanu, draudot pretējā gadījumā mēneša laikā to likuma paredzētajā kārtībā iznīcināt vai pārdot. Īpašnieks nav vēlējies maksāt un vērsies gan aģentūrā, gan stāvvietā, bet nesekmīgi. Arī policisti sākotnēji netika ielaisti stāvlaukumā, pat pēc tam, kad viņi saņēmuši tiesneša parakstītu kratīšanas orderi. Beigu beigās policistiem tomēr izdevies atgūt auto, tomēr "Materiālās rezerves" uzrakstījušas iesniegumu IeM, kurā apgalvots, ka policisti, mēģinot atgūt automašīnu, neesot rīkojušies pareizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!