Foto: DELFI

Iepriekš iznīcināšanai nodoto konfiscēto spirtu dezinfekcijas līdzekļos brīvprātīgi pārstrādās AS "Madara Cosmetics", portālu "Delfi" informēja iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) padomniece Beata Jonīte.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 19. martā apstiprināja Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA) iznīcināšanai nodoto spirtu saturošo šķidrumu izmantošanu telpu un virsmu dezinfekcijai iekšlietu resorā, kā arī citās valsts un pašvaldības iestādēs. Atbalstīta tika arī pudeļu iegāde spirta šķīduma pārliešanai, fasēšanai un loģistikai.

Trešdien, 25. martā, no NVA AS "Madara Cosmetics" ražotnē tiks nogādāti 5000 litri spirta ar koncentrāciju virs 90%. Spirtam veiktas pārbaudes un tas atzīts par nekaitīgu izmantošanai dezinfekcijā, informēja Jonīte.

"Madara Cosmetics" sadarbībā ar SIA "L.Ē.V." pieņems konfiscēto etilspirtu un bez maksas pārstrādās to par virsmu dezinfekcijas līdzekli. Uzņēmuma valdes loceklis Uldis Iltners pastāstījis, ka par šo iespēju viņus uzrunājusi Iekšlietu ministrija, un uzņēmuma lēmums bijis tūlītējs - ka jāmēģina iesaistīties un palīdzēt valstij.

Līdz ar to uzņēmums "Madara Cosmetics" uzņēmies pārstrādāt 5000 litrus spirta dezinfekcijas līdzekļos. "Šo darām savas sociālās atbildības programmas ietvaros un ceram, ka šādi arī mēs varam dot nelielu artavu vīrusa izplatības ierobežošanā," uzsvēris Iltners.

Dezinfekcijas līdzeklis tiks iepildīts piecu litru tilpuma kannās. Darbs pie dezinfekcijas līdzekļa sagatavošanas tiks sākts nekavējoties līdz ar spirta nodošanu, uz 27. martu būs pieejama daļa no apjoma. Viss apjoms izmantošanai dienestos būs pieejams ne vēlāk kā līdz 3. aprīlim.

Jonīte informē, ka atlikušais spirta daudzums tiks nodots pārstrādei citam komersantam.

Ģirģens jau iepriekš paudis, ka konfiscēto spirtu pārstrādājot dezinfekcijas līdzeklī tiktu samazināti valsts budžeta tēriņi, kas paredzēti dezinfekcijas līdzekļu iegādei un tos būtu iespējams novirzīt citām akūtām vajadzībām.

NVA glabāšanā atrodas ar spēkā stājušos galīgo nolēmumu kriminālprocesā vai administratīvo pārkāpumu lietā iznīcināšanai nodotie spirtu saturošie šķidrumi. Iepriekš Jonīte informēja, ka pieejamas ap deviņām tonnām šķidrumu ar spirta koncentrāciju virs 90%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!